İkamet krizi büyüyor: Avrupalı yabancılar Alanya'yı terk ediyor

 Alanya Haber giriş: 03 Ekim 2023, Salı 11:56., Güncelleme: 11 ay önce
İkamet krizi büyüyor: Avrupalı yabancılar Alanya'yı terk ediyor
Abone ol

İkamet krizi her geçen gün büyüyor. Alanya ekonomisine katkı sağlayan en önemli etkenlerden Avrupalı yabancılar her ne kadar mülk satın almış olsalar da 'ikamet izni yasağı' nedeniyle şehirde konaklayamıyor. 'Alanya ikinci vatanımız oldu' diyen ve sayıları her geçen gün artan ikamet mağduru yabancılar Alanya'yı terk etmek zorunda kalıyor.. Bu durum başta inşaat ve emlak sektörü olmak üzerine tüm Alanya esnafını ekonomik anlamda da darboğaza sürüklüyor..

Alanya'nın dört büyük mahallesinde halen devam eden 'ikamet yasağı' şehir ekonomisine ciddi bir darbe vuruyor. Turizmde beklentilerin altında geçen sezon nedeniyle tüm dikkatler İnşaat ve emlak söktörüne çevrilmişti. Alanya'dan mülk alan birçok Avrupalı turist ikamet izni alamadığı gerekçesiyle ülkelerine veya satın aldıkları mülkleri de satarak üçüncü bir ülkeye gitmek zorunda kalıyor.

'Kaş yapayım derken göz çıkarmak' deyiminin en somut örneği, yorumlarına neden olan 'ikamet yasağı' fahiş kira artışlarının önüne geçmek bir yana amacı dışına çıkarak hem Alanyalının hem de Alanya'da yaşayan veya yaşayacak olan Avrupalı turistin önüne örülmüş büyük bir duvar haline dönüştü.   

İkamet krizi büyüyor: Avrupalı yabancılar Alanya'yı terk ediyor
Hollanda ve Belçika vatandaşı çift Lug August ve G. Van Camp ikamer sorunu nedeniyle Alanya'dan ayrılmak zorunda

İLHAN 'BU YANLIŞ VE YANLIŞTAN DÖNÜLMELİ'

Mahmutlar Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Mesut İlhan 'Özellikle şehir ekonomisine ciddi anlamda katkısı olan Avrupalı turistlerin Alanya'yı terk etmek zorunda kaldıklarına dikkat çekerek, 'Bu yanlıştan dönülmeli! Mahmutlar’dan 22 yıl önce gelerek daire satın alan Hollanda ve Belçika vatandaşı çift Lug August ve G. Van Camp ikamet alamadığı için dairesini satarak kendi ülkesine veya başka bir ülkeye gitme kararı aldı. Bu iki vatandaş her ay 1000’er Euro emekli maaşını Mahmutlarda harcayarak ekonomiye can katıyor. Bu bir yanlış ve yanlıştan bir an önce dönülmelidir. İkamet verilmeyecek olan ülkeler belirlenmeli ve Avrupalı ev sahibi aileler bu kapsamdan çıkarılmalıdır. Vatandaşlık vermek gerekirse 1 milyon Euro’çılarılmalı ve ekonominin önü açılmalıdır.' ifadelerine yer verdi.

ARSLAN 'ÖNÜNE GEÇİLMELİ!'

Alanya'da 7 yıldır hizmet veren gayrimenkul firmalarından Pro Property Investment&Real Estate'in ortaklarından Özgür Arslan "Fahiş kira artışların önüne geçilmek istense de başarılı olmayan ve amacı dışına çıkan bazı mahallelerde ikamet yasağı nedeniyle birçok yatırımcımızı kaybedeceğimiz gibi emlak ve inşaat sektörü büyük bir ekonomik buhrana doğru sürükleniyor. Daha önce de belirttiğimiz gibi binlerce kişiye istihdam sağlayan, tüm Alanya esnafına a-z'ye maddi katkı sağlayan büyüklü-küçüklü birçok şirketin batabileceği öngürülüyor. Şimdiden konuyla iligili yetkililer ve otoriteler bu durumun önüne geçmek durumundadır. " dedi.

İLGİLİ HABER