Alanya'da İnşaat ve Emlak Sektöründe ikamet yasağı krizi

 Alanya Haber giriş: 25 Eylül 2023, Pazartesi 22:52., Güncelleme: 8 ay önce
Alanya'da İnşaat ve Emlak Sektöründe ikamet yasağı krizi
Abone ol

Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında Alanya'da 4 büyük mahalle yabancı uyrukluların ikametine kapatılmıştı. Kira fiyatlarındaki artışlarının önüne geçmek için alınan ancak artışı durdurmak bir yana daha da artmasına neden olan ikamet yasağı kararı ters tepti. İkamet yasağı özellikle Alanya ekonomisinde yıkıcı neticeler doğurmaya başladı.

Yüksek girdi maliyetleri altında ezilen müteahhitler ve emlak sektörü satışların durma noktasına gelmesinden dolayı büyük bir ekonomik darboğaza düştü. Bu durum Alanya'da beyaz eşyadan perdeye, gıdadan giyime kadar tüm ilçe esnafını olumsuz yönde etkilemeye başladı. 
Müteahhitlik firmalarının yüksek maliyetlerle bir süredir borçluluk oranlarının artmaya başladığı ve emlak sektöründeki krize dönüşen ikamet sorunu nedeniyle durma noktasına gelen mülk satışları emlak ve inşaat firmalarının borçlarını ödemekte güçlük çektikleri belirtiliyor. 
Yabancılara konut satışları ocak-temmuz döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43,9 azalışla 22 bin 76 olarak gerçekleşti. Burada 'Mülk satışı karşılığı vatandaşlık' verilmesi olayı ve 'ikamet izni' iki farklı durum. Sektör temsilcileri vatandaşlık verilmesine sıcak bakmazken, Alanya’nın Mahmutlar, Kestel, Kargıcak ve Avsallar mahallelerine yeni yabancı yerleşimine eskiden olduğu gibi izin verilmeli ve ikametleri yeniden açılmalı görüşünü bildiriyor. 

ÖNLEM ALINMAZSA BÜYÜK BİR EKONOMİK BUĞRAN YAKLAŞIYOR!
Alanya başta turizm olmak üzere emlak ve inşaat sektöründen ekonomik anlamda 'doyuyor' İkamet yasağı kararından bir an önce geri adım atılmadığı ve yasağın kaldırılmadığı takdirde önümüzdeki dönemlerde Alanya ekonomisine ciddi anlamda girdi sağlayan çok sayıda büyük ölçekli firmanın zora gireceği öngörülüyor. 

'İKAMET YASAĞI BİR KRİZE DÖNÜŞÜYOR'
Alanya'da İnşaat ve Emlak sektöründe söz sahibi olan MESİMO Construction Yönetim Kurulu Başkanı İrem MUSLUOĞLU
konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede 'İkamet yasağı bir krize dönüşmeye başladı. Yabancıya 'mülk satışı karşılığı vatandaşlık' verilmesine mesafeliyiz ancak ikamet yasağı' kararının bir hata olduğu düşüncesindeyiz.

Alanya'da İnşaat ve Emlak Sektöründe ikamet krizi
MESİMO Construction Yönetim Kurulu Başkanı İrem MUSLUOĞLU

Bugün sekterdeki gerileme önümüzdeki aylarda ekonomik bir buğrana dönüşebilir. Devletin resmi verileri ve TÜİK dataları da buna işaret ediyor. Şu anda fırtına öncesi bir sessizlik hakim diyebiliriz. Bir an önce Alanya'da 4 büyük mahallemizdeki ikamet yasağının kaldırılması için harekete geçilmesini öneriyoruz. Turizmdeki veriler de pek iç açıcı gelmiyor. En azından şehrimize sağladığı ekonomik katkıyı da göz önünde bulundurarak elimizdeki inşaat ve emlak sektörünü korumalıyız, ayakta tutmalıyız.' dedi.

YABANCILARA KONUT SATIŞI YÜZDE 70 GERİLEDİ
Yabancılara yapılan konut satışı ise Haziran ayında %69.6 gerileyerek 2,625 adet; Ocak-Haziran döneminde de %45.5 azalarak 19,275 olarak gerçekleşti.
TÜİK verilerine göre, Haziran ayında Rusya Federasyonu vatandaşları satın aldıkları 733 konut ile ilk sırada yer alırken, bunu 333 konut ile İran, 175 konut ile Irak ve 168 konut ile Ukrayna vatandaşları izledi.