Gazipaşa'nın umudu Adaçayı: İşte Mucizenin Adı Adaçayı

 Alanya Bu haberin eklenme zamanı 22 Haziran 2019, Cumartesi 12:12 ve en son 5 ay önce güncellendi
Gazipaşa'nın umudu Adaçayı: İşte Mucizenin Adı Adaçayı

Gazipaşa’da çiftçilerin ve vatandaşların önemli gelir kaynaklarından olan Adaçayı, kekik ve ıhlamur yetiştiriciliği... Kötü geçen tarım sezonun ardından adaçayı ve kekik hasadı başlarken, elde edilen yüksek rekolte de vatandaşın yüzünü güldürüyor. Birçok çeşit ve alanda kullanılan adaçayı büyük küçük demeden herkesin tüketmesi gereken bir bitkidir. Peki sağlımız açısından mucizevi etkilere sahip olan şifacı bitki adaçayının faydaları nelerdir? Adaçayı hakkında bilmeniz gerekenler..

Gazipaşa’da Adaçayı ve Kekik yetiştiriciliği vatandaşın önemli geçim kaynaklarının başında geliyor.

Doğada doğal olarak kendiliğinden yetişen ve zirai ilaç kullanılmayan kırsal kesimlerde hasadın başlamasıyla birlikte üreticilerde ürünlerini toplamaya başladı. Kekik ve adaçayı ekiminde 1 dönümden yaklaşık 100 kilogram ada çayı elde edilirken, kilogramı 15-20 TL arasında alıcı buluyor.

Gazipaşa'nın umudu Adaçayı: İşte Mucizenin Adı Adaçayı
Gazipaşa'nın umudu Adaçayı: İşte Mucizenin Adı Adaçayı

Özel alanlarda ekimi yapılarak yetiştirilen adaçayı hasadında çalışan kadınlar ise, adaçayı üretimini bütün ev hanımlarına tavsiye ettiklerini belirterek, adaçayının bakımının çok kolay olduğunu, ektikten sonra sadece sulama yapıldığını, kazancının da çok iyi olduğunu söylediler.

"DİKMİŞSEN ADAÇAYINI BAHÇEYE, NE GEREK VAR ÖLMEYE"

Ne demiş büyüklerimiz "Eğer dikmişsen adaçayını bahçeye, ne gerek var ölmeye!". Adaçayı saymakla bitmeyen faydaları ile vücudumuza en tepeden tırnağa yararlı mucizevi bir bitki.

Peki adaçayının iyi geldiği hastalıklar nelerdir? Adaçayının faydalarından tam olarak yararlanmak için adaçayı nasıl demlenir bilmek gerekir. İşte adaçayı faydaları, adaçayı demlenme tavsiyesi ve kullanıma dair bilgiler...

Gazipaşa'nın umudu Adaçayı: İşte Mucizenin Adı Adaçayı
Gazipaşa'nın umudu Adaçayı: İşte Mucizenin Adı Adaçayı

ADAÇAYININ FAYDALARI

1 - Adaçayı depresyona iyi gelir.
2 - Adaçayı zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.
3 - Adaçayı beyin fonksiyonlarını geliştirir
4 - Adaçayı bronşit ve astım belirtilerini hafifletir
5 - Adaçayı karaciğeri temizler
6 - Adaçayı idrar yolu enfeksiyonunun tedavisine yardımcı olur
7 - Adaçayı aşırı terlemeyi azaltır
8 - Adaçayı stresi azaltır
9 - Adaçayı sakinleştirir
10 - Adaçayı menopoz sonrası belirtileri hafifletir
11 - Adaçayı saçların beyazlamasını yavaşlatır
12 - Adaçayı mantar enfeksiyonlarına karşı kullanılır
13 - Adaçayı hafızayı güçlendirir
14 - Adaçayı Alzheimer'a karşı yardımcı olarak kullanılır
15 - Adaçayı kan şekerini düşürür
16 - Adaçayı dişeti iltihaplanmasına karşı kullanılır
17 - Adaçayı ağız yaralarının tedavisinde kullanılır
18 - Adaçayı sinirsel baş ağrısını hafifletir
19 - Adaçayı safra kesesini çalıştırır
20 - Adaçayı gargara suyu olarak kullanılır
21 - Adaçayı boğaz ağrısını alır.
22.Adaçayı yaşlılığı geciktirir.
23.Adaçayı selülit sorununu minimum seviyeye indirir.
24.Adaçayı sindirim sistemini korur ve ishale iyi gelir.

ADAÇAYI NASIL DEMLENİR?

Öncelikle Adaçayı Akdeniz'de olduğu gibi demlenmeden, yani çay bardağı içine konulan adaçayı dalının özerine sıçak su dökülerek tüketilebilir. En kolay ve en lezzetli halidir. Bu şekilde tüketilen adaçayının içine birkaç damla taze limon sıkmak, muhteşem bir lezzete dönüşür..

Adaçayı bitkisinin yapraklı dalları çay hazırlamada kullanılıyor. Bitkiye ve hazırlanan çaya adaçayı adı veriliyor. Adaçayı, Başta Gazipaşa, Alanya gibi Akdeniz bölgeleirnde Batı ve Güney Anadolu'daki kahvelerde bildiğimiz çayın yanında yaygın bir şekilde satılıyor.

Gazipaşa'nın umudu Adaçayı: İşte Mucizenin Adı Adaçayı
Gazipaşa'nın umudu Adaçayı: İşte Mucizenin Adı Adaçayı

Adaçayı iki farklı şeklinde demlenmektedir. Bunlarında birincisinde normal çay gibi demleniyor. Bu şekilde adaçayının tadı biraz acı oluyor. İkincisinde ise, küçük bir dal çay bardağına konup üzerine kaynar su ilave ediliyor. Yerel halk buna "dallı" adını veriyor. Böylece istediğiniz renk ve koku ortaya çıkınca dalı çıkarabilirsiniz. Bu şekilde hazırlanan adaçayının kokusu daha hafif ve içimi daha hoş oluyor.

Adaçayı demlemek için taze adaçayı veya kurutulmuş adaçayı yaprakları kullanabilirsiniz. 3 büyük çay bardağı için 8-10 taze adaçayı yaprağı veya tepeleme 1-1.5 çay kaşığı ufalanmış kuru adaçayı yaprağı yeterli olacaktır. Su kaynadıktan sonra ocağı kapatın veya ocağı iyice kısarak adaçayını atıp 5-7 dakika demlenmesini bekleyin. Beş dakikadan fazla demlenmesi tadının acıması nedeniyle pek tavsiye edilmemektedir.

ADAÇAYINI KİMLER TÜKETMEMELİ!

1.Adaçayını çok düşük tansiyona sahip olanlar sık sık tüketmemelidir.

2.Sürekli ilaç kullananlara adaçayı kullanmaları tavsiye edilmez.

3.Şeker hastalarına adaçayı tüketimi tavsiye edilmiyor.