📍 GEÇMİŞ CANLI GELİŞMELER

Zirai don tarımda fiyatları da dondurdu

 Alanya Haber giriş: 27 February 2026, Friday 10:45., Güncelleme: 15 saat önce Ortalama okuma suresi: 1 Dk
Zirai don tarımda fiyatları da dondurdu
Abone ol

Türkiye genelinde etkili olan zirai don, tarımsal üretimde ciddi kayıplara yol açtı. Özellikle nar üretiminde yaşanan düşüş, hem iç piyasada hem de ihracatta fiyatların yükselmesine neden oldu. Antalya’nın önemli üretim merkezlerinden biri olan Finike’de rekolte adeta yarıdan fazla geriledi.

Bölgede yıllık yaklaşık 20 bin ton seviyesinde olan nar üretiminin, zirai don nedeniyle bu sezon 6-7 bin tona kadar düştüğü belirtiliyor. Özellikle çiçeklenme döneminde yaşanan ani sıcaklık düşüşlerinin meyve tutumunu olumsuz etkilediği, bunun da verimde sert kayıplara yol açtığı ifade ediliyor.

Üretim 20 Bin Tondan 6-7 Bin Tona Düştü

Rekoltedeki bu dramatik düşüş, arz-talep dengesini bozarken fiyatların hızla yukarı yönlü hareket etmesine neden oldu. Üreticiler, hem kalite hem de miktar açısından zorlu bir sezon geçirdiklerini dile getiriyor.

“Türkiye’de Fiyatlar Avrupa’nın Üzerinde”

Antalyalı ihracatçı Erdoğan Ekinci, Türkiye’de meyve fiyatlarının Avrupa’nın üzerine çıktığını belirterek, üretimdeki azalmanın piyasaya doğrudan yansıdığını söyledi. Ekinci, artan girdi maliyetleri ve düşen rekolte nedeniyle hem iç tüketimde hem de dış pazarda fiyat baskısının hissedildiğini vurguladı.

Sektör temsilcileri, üretimin toparlanmasının zaman alabileceğine dikkat çekerken, önümüzdeki dönemde nar başta olmak üzere birçok meyvede fiyatların yüksek seyretmeye devam edebileceğini öngörüyor.