Ziraat Odası Başkanı Göktepe'den maliyet tepkisi 'Domatesin kilosu 50 TL olacak' paniği

 Alanya Haber giriş: 12 Eylül 2022, Pazartesi 18:43., Güncelleme: 2 yıl önce
Ziraat Odası Başkanı Göktepe'den maliyet tepkisi 'Domatesin kilosu 50 TL olacak' paniği
Abone ol

Üretim mevsiminin bitmesinin ardından kilosunun 50 TL'yi aşabileceği öne sürülen temel tüketim ürünü domatesle ilgili korkutan bir açıklama geldi.. Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe artan maliyetlere dikkat çekerek 'Üreticilerin para kazanabilmesi için domatesin kilosu 30 TL olmalı' dedi. Sera-Bir Başkanı Müslüm Yanmaz da, artan maliyetler ve enerji krizi yaşayan Avrupa'da üretimin sekteye uğraması nedeniyle artan ihracat talebinin domates fiyatlarını bu kış 50 TL'yi aşacağını öne sürdü.

Artan maliyetlerden dert yanan Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, üreticinin akaryakıt, gübre ve toğum gibi önemli ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çektiğini belirterek  şu ifadeleri kullandı;

-  Antalya bölgesinde çok ciddi bir örtü altı domates üretimi var. Bütün girdi maliyetlerimiz arttı. Akaryakıtı, enerji maliyetleri, bitki koruma ürünleri, bitki besleme ürünlerindeki fahiş artışa rağmen üretim yapılıyor.

- Bu sene bir fidenin maliyeti 11 TL. Dönüme 2 bin 300 tane fide dikildiğini hesaplarsak çok ciddi bir maliyet oluyor. Geçen sene hem ihracatın olması nedeniyle girdi maliyetlerinin çok yüksek olmaması nedeniyle çok zarar etmedik. Ancak çok ciddi karlar da etmedik.

- Ticaret Bakanlığı’nın salçalık domatese bir kısıtlama ya da ihracatı sonlandırması söz konusu değil. Sadece ihracat yapılan ürünlerin kayıtları tutulacak. Maliyetlerin yüksek olması ve üretimin yetersiz olması halinde salçalık domatesi sofralarımızda görmek mümkün. İhracat kapatılmadığı ve kısıtlama olmadığı sürece kayıt tutulmasına karşı değiliz'

DOMATES KISITLAMASI!

Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeye göre, domates, ihracı kayda bağlı mallar listesine alındı. Domates konservesi ve salça ihracı için bakanlıktan izin alınacak. 

50 TL BEKLENTİSİ
Alanya ve Gazipaşa'da manav ve pazar yerlerinde şuan domatesin kilosu 8-15 TL arasında satılıyor. Bu yıl domateste hem maliyet artışları hem de ihracat nedeniyle yaz aylarında beklenen fiyat düşüşü görülmedi

Özellikle bu yıl Avrupa’da domates üretimi az olduğu için Türkiye’ye yoğun bir talep olduğu bu nedenle de kış aylarında domates fiyatlarının zirve yapacağı tahmin ediliyor.

ENERJİ, GÜBRE MALİYETLERİ..

Yüzde 238 artan bir enerji maliyetiyle, yüzde 250 artan bir gübre maliyetiyle üreticinin kar edebilmesi için bu yıl 50 TL’nin altında domates satmaması gerektiği belirtiliyor

Aralık-nisan arasında dünyada domates sıkıntısı yaşanması bekleniyor.. Kış ayları geldiğinde domates fiyatlarının 50 TL'yi bulacağı değerlendiriliyor. 

Alanya ve Gazipaşa'da vatandaşlar kış aylarında pahalı salça yerine kendi hazırladığı “konservelerini” kullanmaya hazırlanıyor. Ancak bu bile vatandaşa ciddi bir maddi yük bindiriyor.  Bazı domates çeşitlerindeki yüksek fiyat karşısında zorlanan yurttaş, salçalık domatesleri şu anda sofra ve yemeklerde de kullanıyor.

Bloomberg HT'de Tarım-Analiz programına konuk olan Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği (Sera-Bir) Başkanı Müslüm Yanmaz, “Yüzde 238 artan bir enerji maliyetiyle, yüzde 250 artan bir gübre maliyetiyle bizim bu yıl 50 TL’nin altında domates satmamamız gerekiyor. Bu kadar net ifade ediyorum. Aralık-Nisan arasında dünyada domates yok. Biz 30 yıldır bu işi yapıyoruz. Kış ayları geldiğinde domates fiyatları yüzünden herkes ayağa kalkacak. Domates fiyatı 50 TL olacak” dedi.