Sahile Vuran İnsanlığı Yaşatmak İçin

Yazıma herkesin bildiği, bilmeyenlerin ise ders çıkaracağına inandığım bir öyküyle başlamak istiyorum.

Bir adam sahilde yürüyüş yaparken, denize telaşla bir şeyler atan bir adama rastlar. Biraz daha yaklaşınca bu kişinin, sahile vurmuş denizyıldızlarını denize attığını fark eder. “Niçin bu denizyıldızlarını denize atıyorsunuz?” diye sorar. Topladıklarını hızla denize atmaya devam eden kişi? “yaşamaları için” yanıtını verir. Adam bu defa “iyi ama burada binlerce denizyıldızı var. Hepsini atmanıza imkan yok. Sizin bunları atmanız neyi değiştirecek ki?” der. Yerden bir denizyıldızı daha alıp denize atan kişi, “bak onun için çok şey değişti” karşılığını verir..

Sahile Vuran İnsanlığı Yaşatmak İçin
Sahile Vuran İnsanlığı Yaşatmak İçin

'Hiçbirimiz herkesin hayatını değiştiremeyiz, ama en azından bir kişinin, yalnızca bir kişinin, biz var olduğumuz için daha iyi halde yaşamasını sağlayabiliriz.'

Geçtiğimiz 10 gün içinde gerek yaşadığımız bölgede gerekse, ülkemizin Akdeniz bağlantılı sahil şehirlerinde kıyıya vuran insan cesetlerini korku ve endişe ile takip etmekteyiz.
Bu insanlık dışı olayların hepimiz için derin bir kaygı ve üzüntü yarattığını düşünüyorum. 'Bu insanlar kimler?' 'neden öldüler?' ve bizler denizyıldızı toplar gibi sahillerimizden ceset topluyoruz?

Bu insanlarla ilgili çeşitli senaryolar konuşuluyor herkes bir yorumda bulunuyor. Kimi savaştan kaçan mültecilerin botlarla kaçmaya çalışırken öldüğünü yada öldürüldüğünü düşünüyor. Kimileri deprem bölgesinde kayıp insanların olabileceği iddiasını ortaya atıyor. Organ mafyası ile bağlantıları olabileceğini düşünenler bile var.

Sebep ne olursa olsun iddialar çok korkunç ve insanlık dışı.  Umarım bir an önce bu insanların kim olduğu ile ilgili ve neden öldükleri hakkında ilgili kurumlarca kamuoyuna tatmin edici bilgi verilir. Bu bağlamda bilgi kirliliğinin önüne geçmiş oluruz. Sebebini bildiğimiz sorunlarla başa çıkmamız için ve İnsanlık sahile vurmasın diye binlerce denizyıldızı sahile vurmuşken hepsini kurtaramayacak olsak bile, bir tanesi bile kurtulsa 'bir şeyler yaptım' diyen vicdanlı  insanların mücadelesini görmezden gelmeyin, kulak verin...

Yetkili kurumların bir an önce kamuoyunu aydınlatmalarını, bu insanların ölümüne sebep olanların veya neden olan olayların ortaya çıkarılmasını istiyoruz.

Bir insanın bile hayatını kurtarmaya, hayatını değiştirmeye sebep olursak tüm insanlık için mücadele etmiş oluruz...