Kraliçe Arılar

Merhabalar...

Ben Mitoloji Periniz İlayda.

Mitoloji, efsaneler ve hikayelere olan merakım bilinmeyeni araştırma ve yeni şeyler keşfetme tutkumdan geliyor. Geçmiş ile geleceğimiz arasında bağ kurmak benim için karmaşık ve çok parçalı bir yapbozun parçalarını bir araya getirmek gibi.

Mitolojide abartılı ve karmaşık görünen birçok olay aslında temelinde bizlere ders niteliğinde ipuçları vermekte. İpuçlarını bulup yorumlamak ise araştırmacıya (okuyucuya) kalmış.

Bu hafta 'Kraliçe Arılar' gibi çalışıp kimseye boyun eğmedigimiz bir yazıyla karşınızdayız. 

Dünya üzerinde  Hitit mitolojisinden çok anlamlı bir hikaye; Fırtına Tanrısı Teşup'un oğlu bolluk ve bitki Tanrısı Telepinu'nun kaybolmasıyla başlayan kuraklık hastalıklar beraberinde kıtlık ve ölümleri getirmiştir. Fırtına tanrısı ve diğer tanrılar bu durumdan kurtulmak için arayışa girerler. Fırtına tanrısı oğlunu bulması için bir Kartalı görevlendirir. Keskin gözleriyle onu bulup evine döndürmeye kararlıdır fakat tanrıyı bulamaz ve tekrar aynı görev için görevlendirilir ki bu sefer de başarısız olur.

Güneş Tanrıçası duruma el koyar ve Fırtına Tanrısı'nı bulmak için  bir arıyı görevlendirir. Güneş Tanrıçası'nın bu seçimi diğer tanrılar arasında alay konusu olur, 'kartalın bulamadığı tanrıyı arı mı bulacak' derler. Tanrıça küçücük arıya büyük bir misyon yüklemiştir. Arı uzun aramalarının ardından bir çayırlıkta Fırtına Tanrısı Telepinu'yu uyurken bulur ve derin uykusundan onu iğnesiyle sokarak uyandırır. Uyanan Tanrının böylece eve dönmesini sağlar. Telepinu evine dönünce nihayet kuraklık ve kıtlık son bulur, bitkiler büyümeye, canlılar üremeye, toprak yeşermeye başlar.

M.Ö 15.yy da yaşanan bu olayda Hititler bizlere arılarla birlikte kuraklığın son bulduğunu dolaylı yoldan anlatmaya çalışmışlardır. Bazı bilim İnsanlarına göre özellikle bal arılarının sonunun bitkilerin sonunu, beraberinde de kuraklık ve kıtlık, yani doğanın sonunun habercisi olduğundan bahsedilir. İnsanlığa 'tecrübelerden oluşan' çok eski bir mesaj!.. Peki biz bu mesajların ne kadar farkındayız? Farkındalığımızın arttığı tabiata saygı duyup sahip çıktığımız günlerin geri gelmesi dileğiyle. 


Birleşmiş Milletler tarafından 20 Mayıs Dünya Arı günü olarak ilan edilmiştir. Felsefe olarakta "Arılar varsa yarınlar var." görüşü hakimdir. (Efsanenin arılarla ilgili olan kısmını özetleyerek kaleme aldım. Bir sonraki haftaya hikayenin farklı  yönlerini değerlendireceğim. Hikayeyi kendi özetlediğim ve yorumladığım haliyle sizlerle paylaştım. Merak ettiyseniz tam haliyle de mutlaka okumanızı tavsiye ederim.) Buraya linkini bırakıyorum.. 

Kraliçe Arılar
HİTİT MİTOLOJİSİ | MAKALEYİ OKU

Kovana Küstüğü İçin Arı Bal Yapmaktan Vazgeçmez.. 
"Balın varsa sineğin bol olur." Demiştir Cervantes ; Sizler güzel faydalı işler yapmaya devam edin çünkü etrafınızdaki sinekler ve kuru vızıltıları artıyorsa bilin ki doğru yoldasınızdır...