Her şey birbiri için yaşar

Likya bölgesinde “Şakayık Çiçeği'nin halk arasındaki adı “Ayı Gülü” bazı yerlerde ise “Eşek Gülü” olarak biliniyor.

Sedir ormanlarının bulunduğu bölgelerde nisan ayı başlarında açmaya başlıyorlar. Sedir ağaçlarıyla şakayıkların nasıl bir bağlantısı var bilmiyorum ama bu ikili yalnızca birlikte yaşayabiliyorlar.

Antalya Hisarçandır‘da koruma altına alınmış bu endemik bitkiyi koparana 110 bin TL ceza  kesiliyor. Bu yıl yeteri kadar kar yağışı alamadığı için geç açsalar da doğa turizmi için ve endemik bir bitki (bulunduğu bölgenin ekolojik şartları yüzünden yalnızca belirli bölgede yetişen) olması sizler için çok  güzel bir gezi planı olabilir.

Her şey birbiri için yaşar
Her şey birbiri için yaşar

Yazımızı okuyan tüm  okuyucularımızı bu eşsiz atmosferi görmeleri için nisan ve mayıs aylarında Antalya - Hisarçandır'ı ziyaret etmelerini tavsiye ediyoruz...

Gelelim bu güzel ve şifa dolu bitkinin hikayesine; Yunan mitolojisinde adı Paeonia olarak geçmektedir. Bir rivayete göre, Paeon Yunan Tıp ve Sağlık Tanrısı Asklepios’un çok kıskandığı başarılı bir öğrencisidir. Bir gün Asklepios öğrencisini hamile kadınların sancısını gidermek için kullanılan bu çiçeği toplaması için ormana gönderir. Ama asıl amacı bu değildir.  Paeon’un ormandan geri dönmemesi için onu bir şekilde öldürmek istemektedir. Asklepios boynuzun kulağı geçmesini engellemek ve kendi adının, ününün daha çok  anılmasını sağlamak için belki de birlikte çok iyi şeyler başaracağı Paeon'u, öğrencisini feda etti. Zeus bu kıskançlığın farkındadır ve Paeon’un ölmesini engellemek için Paeon’u bu çiçeğe dönüştürmüştür. İlk çağlardan bu yana insanlara şifa ilaç olarak kullanılan şakayık çiçeğinin faydaları saymakla bitmiyor. Bize de bunları bilip bu endemik bitkiyi korumak düşüyor. Sedir ağaçlarının altında yetişen bu çiçeğin bir de mesajı var.

Her şey birbiri için yaşar
Her şey birbiri için yaşar

Tıpkı eski bir Şaman öğretisindeki gibi doğanın anayasasında ilk madde şudur “Her şey birbiri için yaşar” Birlikte birbirimiz için  yaşamayı öğrendiğimiz günlerin gelmesi dileğiyle sağlıkla kalın...