Begonvil

Bu hafta köşemizde tatil yerlerinde renkleriyle manzaranızı, fotoğraflarınızı anılarınızı güzelleştiren renkleri ile içimizi açan begonvil var.

Brezilya’dan Dünyaya yayılan çiçek Begonvil adını Fransız amiral ve kaşif Louis Antoine de Bougainvillea ‘den almıştır. Ama adını alması gereken asıl kahraman o değildir. Bu keşfin aslında ilginç bir hikayesi ve kahramanı daha vardır. Botanikçi Commerçon’ın hem sevgilisi hem de asistanı olan  botanikçi Jeanne Baré, bu keşfe çıkan Etoile (Yıldız) adlı donanma gemisine binerken saçlarını feda ederek erkek tayfa kılığına girmiştir.

Dünyayı bir gemiyle dolaşan ilk kadın olma ünvanını taşıyan Baré’nin erkek kılığına girme nedeni ise zamanın denizcilerinin batıl inançlarıdır. O zamanlarda uzun deniz yolculuklarında güvertede kadın bulundurmak en büyük uğursuzluk sayılıyordu. Baré olmasaydı belki de Avrupa begonville çok daha geç tanışacak ve günümüzdeki melez türler çok daha geç ortaya çıkacaktı.

Begonvil
Begonvil

Peki Baré bu çiçeği nasıl keşfetmişti sevgilisi Commerçon’un bacağında çıkan yarayı iyileştirmek, ilaç yapmak için Baré gemiden ayrılıp çeşitli bitki örnekleri toplamıştır, bu bitki türleri arasında begonvilde bulunmaktadır. Baré tüm zorluklara ve üstün cesaretine rağmen sevgilisini iyileştirebildi mi bilmiyoruz.. Ama bilinen bir şey varsa o da Tarihte ismi bir erkeğin gölgesinde silinmiş kadın kahramanların hikayelerini okudukça daha iyi ankıyoruz. Kadının cesareti ve şefkati dünyayı güzelleştiriyor ve değiştiriyor.

Tüm zorluklara rağmen Dünyamızı güzelleştiren cesur ve şefkatli kadınlar iyi ki varlar.

Artık bu çiçeğe adının verilmesi gereken kişiyi tanıyorsunuz… Jeanne Baré şifa ve sevgiyle...

Begonvil
Begonvil - Jeanne Baré