94 yıl önce bugün varlığı kabul edilen Türk kadını ülkeme baharı getirdi

Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında kadınlarımızdan 'Mirasına biz sahip çıkıyoruz Atam. Sen rahat uyu' mesajı...

Tam 94 yıl önce bugün;
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde kadınlara belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı tanındı.
3 Nisan 1930'da Belediye Kanunu'nun kabul edilmesiyle kadınlar siyasal haklarını ilk kez aynı yıl belediye seçimlerinde kullandılar. Modern ve gelişmiş ülkelerden önce Türkiye Cumhuriyeti, kadınlarına siyasal haklar tanımıştır. O dönem 'İleri ve çağdaş' tabir edilen devletlerden Laik Türkiye Cumhuriyetini ayıran özellik ise tartışmasız, eşsiz bir zeka ve muhteşem bir ileri görüş yeteneği olan Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'tür.

Kanada’da yayınlanan bu karikatürden de anlaşılacağı üzere  Quebec’te kadınların Türkiye’den yaklaşık 10 yıl sonra yani 1940 yılında oy hakkı elde edebilmiştir. Karikatürde Kanadalı bir kadının imrenerek Türkiyeden gelen haberi okuduğunu görüyoruz. Arthur George Racey tarafından çizilmiş ve 1930 yılında, Kanada’da Montreal Daily Star isimli gazetede yayınlanmıştır. 
 

94 yıl önce bugün varlığı kabul edilen Türk kadını Memlekete baharı getirdi
94 yıl önce bugün varlığı kabul edilen Türk kadını Memlekete baharı getirdi

94 yıl önce bunlar olurken 94 yıl sonra Türk kadını Yerel Seçimlerde ağırlığını ortaya koymuştur.

 

Bana sorarsanız bu seçimin asıl galibi partiler değil kadınlarımızdır. Parti gözetmeksizin artık, ülkenin geleceği için oy kullanmak bir tarafa yarınlarımızda söz hakları olduğunu hatırlatarak ağırlıklarını ortaya koymuşlar ve bu meşaleyi ellerine almışlardır. Toplumun hareket edeceği aydınlık bir yolun aksine bu milleti karanlığa itmeye çalışanlara inat daha güçlü bir şekilde iradesini ortaya koymuştur.

Türk kadını siyasi varlığını eril düzenin teveccühüne bırakmamıştır. Türkiye'de kesin olmayan seçim sonuçlarına göre 11 İl ve 61 İlçe kadınların yönetimine emanet edilmiştir.

Kadının içinde bir kere başladı mı o değişim azmi, çiçekten çiçeğe taşıdıkları polenlerle baharı yayan arılar gibi, doğada (toplumda) şefkat ve sevgi uyandırdığını, baharı müjdelediklerini görürsünüz.

Yaşadığı haksızlıklara karşı dimdik duran ve hakkını savunan kadınlarımız; siz yalnız değilsiniz..

Aydın: Özlem Çerçioğlu
Eskişehir: Ayşe Ünlüce
Diyarbakır: Ayşe Serra Bucak Küçük
Gaziantep: Fatma Şahin
Batman: Gülistan Sönük
Tekirdağ: Candan Yüceer
Afyonkarahisar: Burcu Köksal
Ağrı: Hazal Aras
Bilecik: Melek Mızrak Subaşı
Edirne: Filiz Gencan Akın
Siirt: Sofya Alağaş ve 61 İlçede kadınlarımız iradesini ortaya koyup seçilmişlerdir.

Benim için partileri önemli değil ama şunu da belirtmek isterim ki, önemli olan kadınlara gösterilen destek. Partilerin kadın adaylarına güvenerek yola çıkmaları. Meşaleyi taşımaları için fırsat vermeleri. Bu bağlamda Pozitif ayrımcılık yapıp kadınlarımızı destekleyen partilere ve oy kullanan milletimize sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Umarım bir 5 yıl sonra bu sayı katlanarak çoğalır ve kadınlarımız Ülkemizin siyasi geleceği için atılan adımlarda , atılan imzalarda adını tarihe yazmaya devam ederler. Birçok il ve ilçede ilk kadın belediye başkanlarına şahit olduk ve Türkiye'nin en genç  belediye başkanı 22 yaşında Çanakkale'nin Kalkım ilçesinde Zeynep Çelik belediye başkanı seçilmiştir.

Kadınlarımızı çıktıkları bu yolda tebrik ediyor ve çalışmalarının takipçisi olacağımızın sözünü veriyoruz. Siyasete atılmak isteyen tüm kadınlarımıza örnek oldular, başarıları daim olsun...

Çağının çok ötesinde bir vizyona sahip olan Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde fikirlerine ve iradelerine sahip çıkanlara minnetle...

Bir toplum kadın-erkek ayrımı yaparsa, insani, vicdani değerlenrinden uzaklaşır ve demokratik yönden sosyal terazimiz dengesini yitirir ve adaletin ve hukukun bir anlamını yitirdiği bir yüzyılı daha ulus devlet oılarak tamamlayabilmemiz mucizeler ekalır.  Erkek-kadın eşit haklarla toplumda yer almazsa, o toplum yarı yarıya zayıflamış olur. Bizim toplumumuzun uğradığı başarısızlıkların sebebi kadınlarımıza karşı ihmal ve kusurun sonucudur.

31 Ocak 1923 İzmir Konuşması