'Noel Pazarı'ndan Yeni Yıl Pazarı'na dönüşüm' üzerine!

Alanya Uluslararası Yeni Yıl Pazarı geride kaldı. Alanya Uluslararası Turizm ve Sanat Festivali'nden sonra şehrimizde gerçekleştirilen en önemli etkinlik.
 
Her ne kadar Yeni Yıl Pazarı olarak anılsa da, 12'incisi düzenlenen bu etkinlik içeriğiyle başta Alanya Belediyesi olmak üzere Yabancılar Meclisi'nin organizasyona verdiği önem, katılımcıların gösterdiği özen, konserler ve gösteriler, organizasyon çeşitliliği bakımından bir festival haline geldi.

Alanya'nın yaz-kış gülümseyen o dünyaca ünlü güneşi de pazar alanı üzerinden tebessümlerini hiç eksik etmeyince rekor bir katılım oldu.

İki gün boyunca alanı ziyaret eden misafirlerin sayısının 75 bini çok rahat bir şekilde geçtiği tahmin ediliyor. Alanya'da yerleşik yaşayan başta Rusya, Almanya, İngiltere, Norveç, İran, Ukrayna gibi ülkelerin vatandaşları da dahil tam bir birleşmiş milletler bahçesi gibiydi Alanya Belediye Sarayı arkası, Kültür karmaşası değil ,kültür ve milletler birliği vardı, dostluk vardı.. Güzel bir enstantane ise, yerleşik yaşayan Ruslar da dahil yabancı uyruklu vatandaşların çocukları Alanya'da eğitim hayatına başlamış veya ülkelerindeki savaş, rejim baskısı gibi nedenlerle şehrimize taşındıkları için eğitimlerine burada devam ediyor; işte bu çocuklar Türkçe konuşuyorlardı...  

'75 Bin' Müthiş bir sayı.

Festival alanındaki kalabalık kadar dikkat çeken bir başka durum; 

Nicelikten ziyade nitelik vardı.

Belki biraz mevsimin etkisi, biraz da Alanya'daki fahiş kiralar ve hayat pahalılığı nedeniyle sözümona tiplerin(ki biz bunları genellikle kaçak göçmenlerden oluşan başıboş, serseri, varlıklarıyla çevreyi rahatsız eden, şehirde istemediğimiz, amaçsız şahıslar olarak tanırız!) neredeyse hiç olmamasıydı. Bu nedenle huzur ve güven ortamı vardı.

Alanda 7'den 70'e herkesin yüzü gülüyordu, insanlar birbirleriyle farkında olmadan mutluluk alış-verişi yapıyor, can dostlarımız kedi ve köpek gibi sahipsiz hayvanlar toplumda kabul görmüş ve onlar da bu festivalin sevimli ve sıcak bir parçasına haline geliyordu.

Noel Pazarı'ndan Yeni Yıl Pazarı'na dönüşüm üzerine!
Noel Pazarı'ndan Yeni Yıl Pazarı'na dönüşüm üzerine!

Ne güzeldi.. Sahne alan sanatçıların şarkılarına eşlik eden insanlar adeta kendilerini cennetle ödüllendirilmiş gibi görüyordu. 

'MELANKOLİK YALNIZLARIN SARSILMAZ İNANCI DA VARDI ALANDA'

Sanatçıların seslendirdiği romantik şarkılarla kendinden geçen ve birbirine sarılıp dans eden çiftleri izlemiyormuş gibi izleyen melankolik yalnızlar ise bir dahaki Yeni Yıl Pazarı'nda rollerin değişeceği, yalnızlıklarının son bulacağı düşüncesiyle denizin maviliğine dalıp, çatık kaşlarla Tophane'nin ve Kale'nin hüzün veren o çehresini izlemeye koyuluyordu. Kale ve bizim bu deniz manzarasının ilginç yanı da bu; Nasıl bakıyorsanız size öyle bir manzara sunuyor! Hüzünse hüzün, İsyansa isyan, mutluluksa mutluluk!

KATILIMCILAR 'BİR SANATÇI' EDASIYLA STANTLARINI HAZIRLAMIŞTI

Yeni Yıl Pazarı'nın bir de katılımcıları vardı. İşin ticari boyutu da ele alındığında yerli yabancı tüm esnafa, derneklere, STK'lara ciddi bir katkı sağlıyor. Festival alanında stant açan katılımcılar iki gün boyunca oturmaya bile fırsat bulamadı diyebiliriz. Her katılımcı dillere destan bir itina ve özveriyle stantlarını hazırlamıştı. Evet, karada insanlar havada güneş her zamanki gibi mutluydu, her şey çok güzeldi. Trafik sorunu hariç tek bir olumsuzluk dahi yaşanmadı. 

İşin özetine gelince; seneler yıllar geçer, isimler ve partiler değişir ama bu etkinlik kalıcı hale getirilmeli, Alanya tüm dinamikleriyle bu etkinliğe sahip çıkmalı. Uluslar arası kalitede müthiş bir etkinlik haline geldi artık. Bundan sonraki senelerde çıtayı daha da yükseklere çıkartarak, ünlü isimlerle zenginleştirip ülke geneline yaymalı. Belki de dünya genelinde bilinen ve takip edilen bir festival haline getirmek gerekiyor.

KATILIMCILAR AYLAR ÖNCESİNDEN BELİRLENMELİ!
 
Bunun için katılımcılar kurumsal hale getirilebilir örneğin, aylar öncesinden belirlenen katılımcılar hazırlıklarını tamamlamalı ve yetkililere stant içerikleri konusunda sunum yapmalı.

Bazıları eleştiriyor olabilir 'Noel Pazarı' mı 'Yeni Yıl Pazarı' mı?

Takılmayalım incir çekirdeğini bile doldurmayan bu tür tartışmalara. İnsanın mutlu olduğu, tüm canlıların aynı noktada huzur ve güven ortamını yakaladığı bir yerdeysek şayet kıymetini bilmeliyiz. Tüm dünyanın özlem duyduğu bu tür etkinlikler bizim için sanki sıradan bir günün parçasıymış gibi. Öyle değil mi sizce de.

Bu vesileyle Alanya Belediyesi, Alanya Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, Alanya Belediyesi Yabancılar Meclisi ve emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler.  

Nice Mutlu Senelere...