Yabancılar Alanya'dan kaçıyor: Sektör çöktü!
RUSYA ve Ukrayna savaşı sonrası bu iki ülkeden yoğun göç alan Alanya'da başta gayrimenkul sektöründe içi boş bir şişme yaşanmıştı. Kira ve mülk fiyatlarında yaşanan fahiş artışlara önlem amacıyla alınan 'ikamet yasağı' nedeniyle batılı yabancılar şehri terk etmek zorunda kaldı. Yerleşik yabancı nüfusu, son 1 yılda 40 bin azaldı. Alanya'yı da terk etmeye başlayan yabancı nüfusun ardından kiralarda ve gayrimenkul fiyatlarında büyük düşüş yaşandı. Yaşanan ani düşüş ise gayrimenkul krizini doğurdu. Müteahhit yüksek maliyetlere inşa ettiği mülkü zararına satmak zorunda kalıyor. Gelinen noktada zararına satış yapacağı müşteri de bulamıyor. Buna bağlı olarak İflas haberleri de peş peşe geldi. Her iflas ise geride acı bir tablo bırakıyor.
Bölgemizdeki yerleşik yabancı nüfusu, son 1 yılda 40 bin azaldı. Oturum izinlerinin uzatılmaması, yeni gelenlere izin verilmemesi, 'ikamet yasağı' gibi etkenlere bağlı olarak Alanya'dan Dubai veya Balkan Ülkelerine kaçış yaşanıyor. Batılı turistler ise genellikle kendi ülkelerine geri dönmeye başladı. Konut fiyatları ve kiralarda da yüzde 35'lere varan düşüş başladı. Daire fiyatlarındaki düşüş bazı büyük inşaat firmalarını iflasa götürürken piyasaya verdikleri çeklerini ödemekte zorlanan çok sayıda firma da iflasın eşiğinde. Alanya'da emlak ve inşaat seöktürünün önemli şirketlerinin ise konkordato kapısında oldukları kulislere yansıyor. Alanya esnafında umutsuz ve tedirgin bir bekleyiş hakim.. Caddeler boş!
Rusya- Ukrayna savaşı sonrasında Antalya'da 2020 yılında 94 bin olan yerleşik yabancı nüfus 2021'de 136 bin 946'ya, 2022'de 172 bin 487'ye yükselmişti. 2023 yılında ise bu rakam 40 bin kişi azaldı ve halen şehirlerden kaçış devam ediyor.
İKAMET SIKINTISI BÜYÜK SORUN OLDU
Konut ve kira fiyatlarındaki artışın önüne geçebilmek için 10 mahallenin yabancıların ikamet iznine kapatılması, diğer mahallelerde de ikamet izni bitenlerin sürelerinin uzatılmaması nedeniyle Yabancılar başka ülkelere göç etmeye başladı. İkamet izni yasağı kira artışlarının önüne geçemezken son 1 yılda Antalya genelinde yerleşik yabancı nüfusta 40 bin kişi azaldı.
'BURADA EV ALIYORUZ, HER YERE PARA HARCIYORUZ, PARA GETİRİYORUZ'
Antalya'nın Konyaaltı Mahallesi'nde Rus çocuklara eğitim verilen Uluslararası Eduant Rus Okulu'nun sahibi Viktor Bikkenev 'Antalya'nın fiyatları 1 milyon dolardan başlıyor. Yani anormal yükselmiş. Şimdi ise tam tersi, bir tane ev satılmıyor, fiyat da düşüyor. Göç İdaresi de ikamet izin vermeyince insanların yapabilecek bir şeyi yok.. Antalya çok güzel, dünyada belki ikinci bir kent yok böyle. Halk sıcakkanlı. Ruslar Antalya'yı seviyor. İnsan kolay kolay terk etmez ama son dönemde ikamet izinleriyle ilgili Göç İdaresi'nden ret gelmeye başladı. Bizim okulda da yarıya yakın azalma var. Tabi Ruslar ret verilmesini anlamıyor. Diyorlar ki, 'Biz burada ev alıyoruz, her yere para harcıyoruz. Türkiye'ye para getiriyoruz. Yurt dışından parayla geliyoruz. Bu para burada kalıyor.' Bu durumu anlamıyorlar" dedi.
EMLAK VE İNŞAAT SEKTÖRÜ İFLAS ETTİ
İKi ülke arasındaki savaş nedeniyle bir anda bölgemize akın eden Rus ve Ukrayna vatandaşlarının konut ihtiyaçlarını karşılamak için kontrolsüzce ve büyük bir hızla büyüyen inşaat sektörü, ülkemizdeki yüksek girdi maliyetleri nedeniyle yüksek tutarlarda gayrimenkul inşa etti. Rüzgar bir anda tersten esmeye başlaması ve kaçan yabancı müşteri nedeniyle piyasadaki çeklerini ödeyebilmek ve ayakta kalabilmek için maliyet fiyatının altına satış yapmak zorunda kalan birçok önemli inşaat firması mali sıkıntıya düşmüş durumda.
'ŞEHRİN ÜZERİNE ÖLÜ TOPRAĞI DÖKÜLMÜŞ'
İstihdam, şehre sağladığı ekonomik katkı ve sıcak para gibi etkiler ele alındığında her iflas geride acı bir tablo bırakıyor; Sayısız ocağa ateş, gözyaşı düşüyor, evine ekmek götüren yüzlerce vatandaşın işsiz kalmasına nedeni oluyor. Bugün Alanya'nın sessiz kalan caddelerinde esnafından ağzından 'Sokaklar bomboş. Kimse siftah yapamıyor. Şehrin üzerine ölü toprağı dökülmüş gibi' sözler dökülüyor.
AVRUPALI YABANCI GERİ GELİR Mİ!
Alanya'dan uzaklaşan Rus ve Ukraynalıların sektörde açtığı yarayı sarabilmek ve kaçan Batılı-Avrupalı yabancının geri dönüşü için en azından mahallelerde uygulanan ve sektör yetkililerinin 'çifte standart' olarak değerlendirdiği 'ikamet yasağı' kararının kaldırılması bekleniyor.