Syedra Antik Kenti''nde heyecanlandıran keşif: Herakles’in 12 Görevi gün yüzüne çıktı

 Alanya Haber giriş: 28 Temmuz 2022, Perşembe 15:13., Güncelleme: 2 yıl önce
Syedra Antik Kenti''nde heyecanlandıran keşif:  Herakles’in 12 Görevi gün yüzüne çıktı
Abone ol

ALANYA’DAKİ Syedra Antik Kenti'nde kazı çalışmalarında heyecan yaratan keşif.. Kazı çalışmalarını yürüten ekibin başında bulunan Doç. Dr. Ertuğ Ergürer '2019 yılında hamam içindeki frigidarium bölümünde Herakles’in(Herkül) 12 görevinin betimlendiği mozaik bulunmuştur. ' dedi. Bulunan mozaiğin ülkemizin yanı sıra Alanya'nın tarih kültür turizmine büyük bir katkısı olacağı belirtiliyor.

Syedra Antik Kenti'nde Alanya'yı heyecanlandıran keşif. Kazı Çalışmalarının devam ettiği antik kentte dünyada eşi benzeri olmayan, 'Herakles(Herkül)'in 12 Görevi'nin betimlendiği bozulmamış ve iyi durumda olan bir taban mozaiği bulundu..

Kazı başkanı Ergürer 'Herakles’in tüm işlerinin tek bir pano üzerine betimlendiği Syedra mozaiği, gerek Kilikya gerekse diğer bölgelerde eşine henüz rastlanmayan nadir örneklerden biridir.' ifadeleriyle Syedra'da bulunan taban mozaiğinin önemine dikkat çekti.

M.S. 2. yüzyılda yapıldığı düşünülen 'Herakles'in(Herkül) 12 görevi' mozaiği, bölgemizde benzer özelliklere, belki daha eşsiz eserlerin bulunabileceğine işaret ediyor. Türkiye'nin Kültürel mirasına da önemli bir katkı sağlayacak olan taban mozaiği Alanya'nın tarih ve kültür turizmi için de büyük bir şans olarak değerlendirilyor..

Syedra Antik Kenti''nde heyecanlandıran keşif:  Herakles’in 12 Görevi gün yüzüne çıktı
Syedra Antik Kenti - Herakles’in 12 Görevi Taban Mozaiği

HERAKLES'İN 12 İŞİ MOZAİĞİ NEDİR NEREDEDİR?

Alanya-Gazipaşa karayolunun yaklaşık 20.km.sinde Seki Köyü sınırları içerisindeki Syedra Antik Kenti'nde bulunan taban mozaiği 7.9 metre genişliğe ve 21.91 metre uzunluğa sahip.Bu Mozaikte Herakles'in '12 işi' betimlenmiştir. Herakles’in, Megara’dan olma çocuklarını bir cinnet anında öldürdüğü ve bu olayın kefareti olarak da kuzeni Eurystheus’un emriyle 12 işini yerine getirdiği bilinmekte..

SYEDRA ANTİK KENTİ KAZI ÇALIŞLAMARI HAKKINDA ÖNE ÇIKANLAR;

- Syedra Antik Kenti'nde kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü izni ve desteği ile Doç. Dr. Ertuğ Ergürer'in başkanlığında devam etmektedir.

- Alanya Belediyesi, TTK’nın desteklediği kazılar 4. Sezonundadır. Kentin en dikkat çekici yapılarından biri çok iyi korunmuş olan Roma Hamamıdır.

- 2019 yılında hamam içindeki frigidarium bölümünde Herakles’in 12 İşinin betimlendiği mozaik bulunmuştur.

- Mitolojide kahramanlıklarıyla nam salmış Herakles’in, Megara’dan olma çocuklarını bir cinnet anında öldürdüğü ve bu olayın kefareti olarakta kuzeni Eurystheus’un emriyle 12 işini yerine getirdiği bilinmekte.

Syedra Antik Kenti''nde heyecanlandıran keşif:  Herakles’in 12 Görevi gün yüzüne çıktı
Syedra Antik Kenti''nde heyecanlandıran keşif: Herakles’in 12 Görevi gün yüzüne çıktı

- Heraklesin 12 işinin anlatıldığı taban mozaiği 7.9 metre genişliğe ve 21.91 metre uzunluğa sahiptir. Ölçüleri itibariyle bölgedeki en büyük mozaikler içerisinde yer almaktadır.

- Herakles’in tüm işlerinin tek bir pano üzerine betimlendiği Syedra mozaiğini, gerek Kilikya gerekse diğer bölgelerde eşine henüz rastlanmayan nadir örneklerden biri olarak görülmektedir.

- Mozaikler MS 2. Yüzyıl sonlarına tarihlenmektedir.

-  Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün desteği ile restorasyon ve konservasyon çalışmaları için proje çalışması başlatılmıştır. Bu çalışmalar tamamlandıktan sonra mozaikler sergilenecektir. 

- Vehbi Koç Vakfı desteği ile kent güvenlik kameralarıyla korunmaktadır