Musluoğlu: Maalesef uyarmıştık, uyarıyoruz!
Alanya'nın 4 büyük mahallesinde yabancılar için uygulanan 'ikamet yasağı' hem ekonomik hem de sosyal krize dönüştü. Alanya'da çok sayıda inşaat ve emlak firması kapısına kilit vurdu veya konkordato başvurunda bulundu. Mesimo Yönetim Kurulu Başkanı ve MHP Yönetim Kurulu Üyesi İrem Musluoğlu yaşanan iflaslara dikkat çekerek 'Birkaç ay önce dile getirdiğimiz duyumlar, bugün üzülerek belirtmeliyim ki somut gerçekler olarak göz önüne serilmeye başladı. Bu hatalı karardan geri adım atılmaz ve önlem alınmazsa önümüzdeki aylarda çok daha vahim bir tabloyla karşı karşıya kalmamız muhtemel görünüyor.' dedi.
SATIŞLAR 3 YILIN DİBİNİ GÖRDÜ
Yabancıya mülk satışı 2021 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyeye gerilerken yılın ilk 11 ayındaki toplam satışta da son 6 yılın en düşük satışı gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satışları kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,5 azalmayla rekor seviyeye ulaştı. Bu oran ise 2021 Mayıs ayından bu yana kaydedilen en düşük seviye oldu.
Yabancılar en son Mayıs 2021'de Antalya'dan 341 konut alarak ekimde kaydedilen 790 adetin altına düşmüştü. Böylelikle yabancıların Antalya'dan aldığı konut sayısı da 31 ayın en düşük seviyesine gerilemiş oldu.
ALANYA'DA KONKORDATO VE İFLASLAR ARTTI
İnşaattaki veriler böyleyken Alanya'da büyük ölçekli inşaat firmaları da dahil birçok şirket satışların bıçak gibi kesilmesiyle ekonomik krizle boğuşmaya başladı. Alanya'da inşaat sektörünün önemli firmaları konkordato başvurusunda bulunurken bazı firmalar ise çoktan iflas bayrağını çekti. Gözle görülür hale gelen ekonomik kriz Alanya caddelerinde buz gibi bir hava estirmeye baladı. Özellikle şehrin sosyal yaşamında önemli bir düşüş gözlemlenirken, kafe, restoran ve eğlence mekanları bir bir kapanıyor veya devrediyor.
MUSLUOĞLU: İKAMET SORUNU DAHA FAZLA BÜYÜMEDEN ÇÖZÜLMELİ..
İstanbul, Antalya, Kıbrıs ve Alanya'da inşaat yatırımları bulunan Mesimo İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İrem Musluoğlu 'Rusya- Ukrayna savaşı nedeniyle ülkemize gelen ve mülk edinen Rusların Alanya ilgisi bitti denilebilir. Kamuoyunda gayrimenkul satışı denilince 'T.C. vatandaşlığı satışı' yapılıyormuş gibi son derece yanlış bir algısı ortaya çıkmış. Yabancılar için vatandaşlık ikinci hatta üçüncü planda geliyor. Avrupa ülkelerinden mülk alanlar için öncelik genellikle huzur, iklim ve güven ortamı, onlara göre ucuz yaşam gibi nedenler ilk sıralarda yer alıyor. Vatandaşlık ise daha sonraki planları içerisinde bulunuyor Ukrayna Rusya gibi ülkelerde ülkelerindeki savaş durumunu nedeniyle geliyorlardı. Taşınmaz karşılığı vatandaşlık verilmesi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yıllardır uygulanan bir sistem. Ortadoğu'da yaşanan olaylar nedeniyle ülkemize kontrollü veya kontrolsüz olarak Suriyeli, Afgan ve diğer Afrika ülke vatandaşlarının girişi ve onlara Türk Vatandaşlığı verilmesi bizler de dahil milletimiz üzerinde haklı bir tepki doğurdu. Ruslar artık Dubai-Katar gibi ülkelere kaymaya başladı. Türkiye'ki olanaklardan çok daha fazlasını o ülkelerde de bulabiliyorlar. Üstelik vergi muafiyeti veya indirimi gibi imkanlar oralarda daha cazip.. Mülk satışındaki düşüş Avrupalı, Rus ve Ukraynalının mevduat faizlerindeki artışa gösterdikleri ilgiye ve bunla birlikte ülkemizin deprem gerçeği de etkenken bir de 'ikamet yasağı' eklendi.
'İFLASLARDA, O KARARI(İKAMET YASAĞI) ALANLAR HALK NEZDİNDE SORUMLUDUR'
Turizme, şehir ekonomisine ve sosyal yaşama olan maddi katkı bağlamında ele alınırsa Alanya'da İnşaat sektörünün çökmesine yol açacak her uygulamadan imtina edilmeli ve daha önce de dediğimiz gibi ikamet yasağı uygulamasından bir an önce dönülmeli. İnşaat-emlak firmaları Alanya esnafının neredeyse yüzde 80'iyle maddi bağlantılıdır. İnşaat sektörünün iflası Alanyalının da o enkaz altında kalması demektir. Belirtmeliyim ki buna neden olanlar halk nezdinde sorumludur.. ' dedi.