Kuran'da Kurban Kesmek var mı? Kurban Kesmek farz mı?

 Genel Haber giriş: 10 Temmuz 2022, Pazar 01:17., Güncelleme: 2 yıl önce
Kuran'da Kurban Kesmek var mı? Kurban Kesmek farz mı?
Abone ol

İlahiyatçı İhsan Eiaçık, Kurban bayramı vesilesiyle yazdığı mesajda, "Her yıl olduğu gibi herkese kansız, kurbansız bayramlar" diledi ve inananları "'Kurban kesmek' diye bir farz yok" diyerek uyardı... Eliaçık İlkçağlardan kalma Tanrı'ya kurban sunma ritüeli, hoşgörü dini olarak tanımlanan İslam dini için fazla gelenekselci değil mi?

KURAN'DA KURBAN KESMEK VAR MI?

“Kuran'da kurban ayetleri haritası” diye bir yazım var. Kuran'da kurban kesin dendiği yerleri tek tek çıkardım; hiçbirinde kurban kes demiyor. Benim için kurban kesin, diye bir emir Kuran'da yok. İnsanlar zaten kurban kesmekte fakat bu kesilen kurbanların Allah'a falan ulaştığı yok. “Kesiyorsanız yoksullara dağıtın, kesmenize de gerek yok. Ben sizden böyle bir şey de istemiyorum” diyor.

İlkçağlardan beri var olan Tanrı'ya kurban sunma ritüeli, hoşgörü dini olarak tanımlanan İslam dini için fazla gelenekselci değil mi?

Tek tek baktığımızda bizim Türkçe meallerde kurban diye okuduğumuza, Kuran–ı Kerim'de kurban demiyor. Zaten kurban, yakınlaşmak demek. 

Garip gureba demek. Gurban. Kurban bayramı aslında, garip gureba bayramı demek. Yani kimsesizler, yoksullar, çaresizler, evsizlere armağan edilmiş bayram demektir. Bunun hayvan kesmekle doğrudan alakası yoktur. 

Allah için ibadet amacıyla kurban kesme diye bir şey yok. #kurbanbayramı #ihsaneliaçık #kuranıkerim