Kıbrıs Barış Harekatı 48 yaşında

 Türkiye Haber giriş: 20 Temmuz 2022, Çarşamba 17:17., Güncelleme: 2 yıl önce
Kıbrıs Barış Harekatı 48 yaşında
Abone ol

Ayşe 48 yıl önce, bugün 'Türk ulusunun bağımsızlığı ve özgürlüğü için' tatile çıktı!.. Kıbrıs'ta Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı'nın üzerinden 48 yıl geçti. Barış harekatıyla Kıbrıs'ın Yunanistan'a ilhakının önüne geçilirken Kıbrıs Türk halkının güvenliği ve varlığı güvence altına alındı.

48 YIL ÖNCE, TÜRK'ÜN KANINDAN TAM BAĞIMSIZLIK VE ÖZGÜRLÜK AKTIĞINI TÜM DÜNYAYA 'BİR KEZ DAHA' GÖSTERMEK ZORUNDA KALDIK.... 

Türkiye, darbenin ardından 1960 Garanti Antlaşması uyarınca ilk aşamada diplomatik girişimleri önceledi. Bu hususta 17-18 Temmuz 1974'te Türkiye ile İngiltere arasında darbenin ardından yapılabilecek girişimlere ilişkin Londra'da görüşmeler de yapıldı. Görüşmelere garantör ülke olarak Yunanistan da davet edilirken Atina'daki cunta yönetimi görüşmelere katılmadı. Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit ile İngiltere Dışişleri Bakanı James Callaghan arasındaki görüşmelerde İngiltere'ye ortak müdahale teklifinde bulunuldu. Başbakan Ecevit ve Yardımcısı Necmettin Erbakan, İngiltere'nin olumsuz cevap vermesi üzerine, garantörlük hakkını kullanarak ve Ada'daki Türklerin güvenliğini de dikkate alarak 20 Temmuz 1974'te Kıbrıs Barış Harekatı'nın başlaması kararını aldı.

Kıbrıs Barış Harekatı 48 yaşında
Kıbrıs Barış Harekatı 48 yaşında

Harekat, dünyaya Ecevit'in yaptığı tarihi, "Biz aslında savaş için değil, barış için ve yalnızca Türklere değil, Rumlara da barış getirmek için Ada'ya gidiyoruz" sözleriyle duyuruldu.

#kıbrıs #bülentecevit #1974 #alanyagazetesi #alanyasondakika #alanya #antalya