İstilacı Sivrisinekler Alanya'da

 Alanya Haber giriş: 04 Ekim 2024, Cuma 16:16., Güncelleme: Bir ay önce
İstilacı Sivrisinekler Alanya'da
Abone ol

Son iki yıldır Karadeniz ve Marmara bölgelerinde görülen siyah beyaz çizgileriyle dikkat çeken sivrisinekler bu sene ilk kez Alanya'da da görülmeye başladı. Güneydoğu Asya kökenli olan bu kan emicileri artık yok etmek de mümkün görünmüyor. Vatandaşı bezdiren bu istilacı türlerle mücadele için yeni bilimsel çalışmalarla mücadele edilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Son iki yıldır Karadeniz ve Marmara bölgelerinde görülen siyah beyaz çizgileriyle dikkat çeken sivrisinekler bu sene ilk kez Alanya'da da görülmeye başladı.

Latince isimleri Aedes Albopictus (Asya Kaplan Sivrisineği) ve Aedes Aegypti (Sarı Humma Sivrisineği) olan sivrisinekler, bilinen sivrisineklerin aksine ses çıkarmadan uçuyor ve elbiselerin üzerinden de insanları sokabiliyor.  Güneydoğu Asya kökenli olan bu sivrisinekler artık bölgemizde kalıcı olacaklar.  Gövdesinde ve bacaklarında bulunan beyaz renkli şeritlerle diğer türlerden ayırt edilebilen, kan emici türler, insanlar başta olmak üzere, köpek ve kuş gibi hayvanlardan beslenebilir. 

ARTIK YERLEŞİKLER
Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent Alten, bu türlerin artık tamamen yok edilmesinin mümkün olmadığını, asya kaplan ve sarı humma sivrisineklerinin Türkiye’de artık yerleşik tür oldukları bilinciyle hareket edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

GELENEKSEL VEKTÖR İLAÇLAMALAR YETERSİZ KALIYOR.

Prof. Dr. Alten popülasyonların kontrol altında tutulması için bilimsel yöntemler kullanan sistemlerin kurulmasının ve buradan edinilen veriyle stratejiler belirlenmesinin önemini vurguladı.