Herkese müstakil Alanya Evi ütopik mi!

 Alanya Haber giriş: 02 Mart 2023, Perşembe 13:28., Güncelleme:
Herkese müstakil Alanya Evi ütopik mi!
Abone ol

Türkiye'de insanlar, yüzlerce hatta binlerce dairelik beton yığınları içine hapsediliyor.. 2022 anket verilerine göre Ülkenin yüzde 70'e yakını müstakil ev hayali kuruyordu. Yaşanan deprem felaketinin ardından ve beklenmekte olan Marmara depremi nedeniyle bu oranın yüzde 90'lara çıktığı tahmin ediliyor. Son günlerde Alanya'da tüm vatandaşlar ise şu soruyor. Tarihi Alanya Evleri korunsaydı ve yapılacak olan yeni evler de Safranbolu ve Alanya Evleri örneğinde olduğu gibi yapılsaydı olmaz mıydı.

11 ilimizi yıkan Kahramanmaraş merkezli depremin ardından bu oranın yüzde 90'ın üzerine çıktığı tahmin edilebilir. Beklenmekte olan Marmara depremi de hesaba katıldığında 1-3 kat arası yatay mimari tüm ülke vatandaşları tarafından hayati bir öneme sahip. 

VATANDAŞ YÜKSEK KATLI BİNALARA YAKLAŞAMAZ HALE GELDİ.
Deprem gerçeği ile bir kez daha acı bir şekilde yüzleşen vatandaşlar çok katlı apartmanlarda ikamet etmek bir yana bu binaların yanından geçmeye bile korkak hale geldi. Alanya'da 7 üzerinde bir depremde şehirdeki binaların yüzde 70'den fazlası enkaza dönecek. (Eski yapılar ve zemin yapısı) 

Özellikle Oba, Cikcilli, Mahmutlar gibi mahallelerde yapılan ve inşaatı devam eden çok katlı binalar depreme dayanıklı, yönetmeliklere uygun dahi olsalar zemin yapısı nedeniyle ayakta durup durmayacakları bilinmiyor!

Avrupa ve Amerika'da müstakil ev oranları ülkelere göre yüzde 70-90 arasında değişiklik gösteriyor. 

AMERİKA TOPLU KONUTLARI DİNAMİTLEYEREK YIKTI

Amerika apartmanlar konusunda farklı tecrübeler yaşamış bir ülke. Bir örnek de bu ülkeden vereyim. 1954 yılında Missouri eyaleti St. Louise şehrinde Pruitt Igoe adlı toplu-konut sitesi yapılmıştı. Ancak burada 15-20 yılda yaşananlar ve yarattığı olumsuzluklar nedeniyle tüm bloklar ortak bir kararla 1972'de dinamitlenerek yıkılmıştır. Prut Igoe ve benzeri çok sayıda toplu-konut tecrübesi Amerika'yı sonraki yıllarda yeni konut tercihleri konusunda yönlendirici bir etkisi olmuştur

AVRUPA’DA TOPLU KONUTLAR YIKILIYOR

Avrupa, endüstri devrimi ve onun neden olduğu göçler ve apartmanlaşmanın ortaya çıktığı ilk kıta. Fakat Avrupa'da yıllar içerisinde şartlar değiştiği ve iyileştiği için 60'lı yıllarda İngiltere ve Fransa'da halkın konut tercihlerinin belirlenmesi yönünde çeşitli anket ve araştırmalar yapılmaya başlanıyor. Anketlerde halkın müstakil evleri tercih etmesi üzerine birçok yerde toplu-konut blokları yıkılıyor ve yerine müstakil evler yapılıyor