Güzel Haber Halk Kazandı: Asbestli gemi Türkiye'ye alınmayacak

 Türkiye Haber giriş: 26 Ağustos 2022, Cuma 18:11., Güncelleme:
Güzel Haber Halk Kazandı: Asbestli gemi Türkiye'ye alınmayacak
Abone ol

Son dakika... Ölümcül, zehirli kimyasallar içerdiği gerekçesiyle Türkiye'de 'Ölüm Gemisi' olarak adlandırılan ve Türkiye'ye sökülmek üzere gelmekte olan gemi için tepki yağmıştı... Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Brezilya’dan gelen NAE Sao Paulo gemisine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, sökülmek üzere Türkiye'ye gelecek gemiye izin verilmediği bildirildi. 

Kurum, "Geminin Türk karasularına girişine izin verilmeyecek" dedi. 

Brezilya'da söküm için İzmir'e gelecek asbestli gemiye büyük tepki gösterilirken, gemiye ilişkin karar verildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Brezilya'dan yola çıkan asbestli gemiye izin verilmeyeceğini açıkladı. 

''RİSKLİ DURUM TESPİT EDİLMEDİ'' DEMİŞTİ
Murat Kurum, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ''Gemi uzun süre beklediği için iddialar üzerine biz uluslararası uzmanlara ayrıca incelettik. Basel Sözleşmesi’ne göre riskli bir durum tespit edilmedi. Böyle bir geminin sökümünü dünyada yalnız iki ülke yapabiliyor. Hindistan ve Türkiye’de Aliağa... Karar uluslararası hukuka göre alındı. AB Gemi Geri Dönüşüm Tüzüğü kapsamında uygun bulunarak tüm yükümlülükleri yerine getirdi. Gemi Türk karasularına girdiğinde ayrıca biz de kontrol edeceğiz. Ters bir durum olursa geri göndereceğiz'' demişti.