Gazipaşa'nın denizi de içme suyu da TEMİZ ve sağlıklı

 Alanya Haber giriş: 27 Temmuz 2022, Çarşamba 11:32., Güncelleme: 2 yıl önce
Gazipaşa'nın denizi de içme suyu da TEMİZ ve sağlıklı
Abone ol

Son günlerde kardeş ilçemiz Gazipaşa'nın içme suyu ve deniziyle ile bazı yerel haber siteleri tarafından ortaya atılan iddiaların asılsız olduğu bilimsel analizler sonucunda kanıtlandı. ASAT tarafından şehrin farklı noktalarından farklı zamanlarda alınan su numuneleri analiz sonucuna göre Gazipaşa'nın denizi de içme suyu da TEMİZ çıktı..

Doğal güzellikleriyle Akdeniz'in en temiz denizlerine sahip Gazipaşa, çoğu yayla suyu kaynaklı içme suyuna sahip. Bölgenin en temiz ve doğal içme kaynakları buluna kent hakkında son günlerde ortata atılan iddiaların asılsız olduğu bilimsel analizler sonucunda ortaya çıktı.

ASAT'ın yaptığı analizlere göre Gazipaşa'da 'ishal' ihbarlarına neden olan sorunun 'içme suyu olamayacağı', öte yandan deniz suyunun da girilebilir ve sağlıklı olduğu kanıtlandı. 

ASAT tarafından yapılan bilgilendirmede şu ifadelere yer verildi;

GAZİPAŞA SU KALİTESİ BİLGİ NOTU

Gazipaşa ilçesinde yaşan halkta ishal sıkıntısı olduğu ihbarı üzerine 19.07.2022 tarihinde 6 farklı noktadan halkın ortak kullanım alanı olan Camilerden İçme ve Kullanma suyu numunesi alınmıştır.

Alınan numuneler İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik kapsamında değerlendirildiğinde herhangi bir olumsuzlukla karşılaşılmamış yönetmelik sınır değerlere uygundur. 

Aynı tarihte Gazipaşa Liman bölgesinde 3 farklı noktadan deniz suyu numunesi alınmıştır. Alınan numuneler Yüzme ve Rekreasyon Amacıyla Kullanılan Suların Sağlaması Gereken Kabul Kriterlerine göre değerlendirildiğinde Yüzme suyu girilemez sonucu ile karşılaşılmamıştır. 

Ayrıca Sağlık Bakanlığı tarafından Yüzme suyu döneminde 2 haftalık periyotlar halinde yüzme alanlarından deniz suyu numuneleri alınmaktadır.

Sağlık Bakanlığı tarafından 24.05.2022-19.07.2022 tarihleri arasından alınan deniz suyu numunelerine ait sonuçlar ilgili kalite kriterlerine göre değerlendirildiğinde İYİ durumda olduğu görülmektedir.
Gazipaşa ilçesi her iki kurum tarafından yapılan deniz suyu analiz sonuçlarına göre incelendiğinde Plajın yüzme amaçlı kullanılmasına engel bir durum ile karşılaşılmamıştır.

ASAT Genel Müdürlüğü

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz haftalarda bulantı, kusma ve ishal şikâyetiyle Gazipaşa Devlet Hastanesi'ne başvuran bazı vatandaşların 'denize girip denizden enfeksiyon kaptığı' iddia edilmişti.