30 Bin Kişi öldü, Sadece İdam Mahkumu Hayatta Kaldı!.. Pelee Dağı Patlaması görüntüleri
1 35

Patlama noktasından uzak bir köy boşaltılmadan hemen önce

30 Bin Kişi öldü, Sadece İdam Mahkumu Hayatta Kaldı!.. Pelee Dağı Patlaması görüntüleri

PELEE DAĞI PATLAMADAN ÖNCE YAŞANANLAR
8 Mayıs 1902 tarihine kadar, büyük patlamadan günler öncesinde yanardağ duman püskürtmeye başlamıştı, ancak yerli halk tehlikenin boyutlarını tam olarak idrak edememişti.  Tehlikenin farkına varıldığında ise artık çok geçti, Şehir kül bulutları aniden kaplamış ve feci bir facia yaşanmıştı..

Felaketin büyüklüğü anlaşıldığında şehri panik sardı ama artık çok geçti. Şehir halkının bir kısmı ise patlama sırasında şehri terk etmişti.

Gazeteler, şehrin güvenli olduğuna dair haberler yayınladı. Şehirden kaçmaya çalışan bir çok insana engel olunması da felaketin boyutlarını kat kat artırdı.

PELEE DAĞI PATLAMASI VE O ANLARA AİT DETAYLAR


8 Mayıs 1902 tarihinde, şehir halkı, Mesih’in cennete yükseliş bayramını kutladığı sırada, devasa bir mantar bulutu gökyüzünü doldurdu. Yaklaşık 2000 derecelik ısısıyla parlıyordu ve kentin üzerini aniden sardı. 60 saniyeden daha kısa bir sürede tüm şehir yerle bir oldu.

Şanslı olanlar çok kısa bir süre içinde can verdi. Bir çoğu ise sıcağı hissederek çığlıklar içinde hayatını kaybetti. Şehir alevler içinde kalmıştı, beyaz kül bulutu yağmaya devam ediyordu.

Patlama sırasında şehirde bulunanlardan sadece üç kişi hayatta kaldı. Havivra Da Ifrile adlı on yaşındaki kız bir mağaranın içine sığınmış daha sonra yardıma gelen bir tekneye çıkmıştı. Léon Compère-Léandre, patlama sırasında kendini kaynayan okyanusa attı, bütün vücudu yanıklar içerisindeydi fakat hayatta kalmayı başardı.

İDAM MAHKUMU CYPARİS, İDAMI BEKLERKEN KURTULAN 3 KİŞİDEN BİRİ OLDU..

Diğer kurtulan ise Louis-Auguste Cyparis isimli bir tutuklu. Yanardağ patladığında bir taş hücrede kilitli kalmıştı ve tesadüfen bu hücre şehirdeki en güvenli yerlerden biriydi. Patlamadan sonra, Cyparis, vücudu yanmış olarak yardım bekliyordu.

Geriye kalanlar o kadar şanslı değildi. Aziz Pierre şehri bir anda yok oldu ve herkes öldü.