Esnaf Kefalet'ten Esnafa 'Pandemi İcrası' şoku

 Alanya Haber giriş: 29 Haziran 2020, Pazartesi 14:04., Güncelleme: 4 yıl önce
Esnaf Kefalet'ten Esnafa 'Pandemi İcrası' şoku
Abone ol

Alanya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi'nden esnafa 'pandemi icrası' şoku. Covid-19 Pandemisi nedeniyle ekonomik yönden var olma mücadelesi veren esnafa icra işlemleri başlatan Esnaf Kefalet Kooperatifi'ne tepki yağdı. '60 Bin TL'lik kredinin tamamına yakını ödediğini belirten ve geri kalan 1.500 TL gibi bir miktarı 3 aydır ödeyemediğini söyleyen bir esnaf: Bir kaç hafta daha süre istedim ama kalan 1500 liralık borcuma 'avukatlık ücreti de' ekleyip icra işlemi başlatmışlar.. aynı durumda olan başka esnaf arkadaşlarım da var. Bu mu esnafın yanında olmak' diyerek tepki gösterdi. Geçtiğimiz günlerde yine marka avukatlarının Alanya'daki esnafı abluka altına aldığı ortaya çıkmıştı

Pandemi nedeniyle ağır ekonomik kriz hisseden Esnafa, Esnaf Kefalet Kooperatifi'nden yapılan icra işlemleri tepki yarattı.
Bütün dünyada ekonomik krizi en ağır düzeyde hissettiren Pandemi dolayısıyla Alanya’da da en ağır şekilde hissedildi.

Esnaf Kefalet'ten Esnafa 'Pandemi İcrası' şoku
İğne atılsa yere düşmezdi: 28 Haziran 2020, saat 19:30, Alanya Esnaf Kefalet'in de bulunduğu cadde ve kapalı dükkanlar

Ülke Turizminin  yüzde 96 oranında etkilendiği kriz döneminde turizmciler,esnaf ve çalışanlarda ağır gelir kaybına uğradı.

Esnaf Kefalet'ten Esnafa 'Pandemi İcrası' şoku
Alanya'nın dünyaca ünlü caddelerinden biri daha. Mevsimin bu saatlerinde adım atacak yer bulunamazdı. Alanya ekonomisinin can damarı caddelerinin başında geliyor.

ODA BAŞKANLARI TEK SES OLMUŞTU

Alanya’da bu krizin en fazla hissedildiği sektörlerin oda başkanları Mehmet ŞAHİN, Nuri DEMİR, Velittin YENİALP ve Hüseyin DEĞİRMENCİ üyelerinin uğradığı kayıplar ve zor ekonomik koşullarına karşı raporlar hazırlayıp gerek hükümete ve gerekse  oda konfederasyonlarına onlarca sayfalarla rapor hazırlayıp sundular.

Esnaf Kefalet'ten Esnafa 'Pandemi İcrası' şoku
ALTSO Başkanı Mehmet Şahin

ALTSO Başkanı Mehmet Şahin Alanya'da banka müdürleri ile toplantı yaparak sürece uygun olarak mağduriyetlerin giderilmesi için çalışırken Alanya Esnaf ve Sanatkarlar Odası başkanı Nuri Demir en son 14 sayfalık raporu Birlik Başkanı Palandöken'e sundu.

Esnaf Kefalet'ten Esnafa 'Pandemi İcrası' şoku
Nuri Demir Birlik Başkanı Palandöken

"DİKKAT ÇEKEN 4. MADDE: HAYATİ ÖNDEM ARZ EDEN DETAYLAR

Bu raporda yer alan 4. Madde, yaşanan süreçte tüm esnafın dikkatini çekmiş ve hayati derecede önem arz ettiği ifade ediliyordu.  Bu madde de ‘Turizm esnafımız hala kepenklerini açamadı.Bu esnafımızın yok olmasının önüne geçilebilmesi için yeni bir ekonomik yardım paketi hazırlanması (nakdi yardım,kira yardımı) Çek senet ödemeleri için koşulsuz, faizsiz kredi sağlanması, ödenemeyen çek ve senetlerden dolayı esnafın sicilinin bozulmaması, turizm esnafına yönelik çek ve senetlerin bir yıl ötelenmesi, icra dairelerinin bu esnafa işlem yapmaması yönünde gerekli düzenlemelerin yapılması’ gibi detaylar öne çıkmıştı 

Esnaf Kefalet'ten Esnafa 'Pandemi İcrası' şoku
Alanya Keykubat Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kooperatifi Başkanı Velittin Yenialp

Alanya Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı ve aynı zaman da Alanya Keykubat Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kooperatifi Başkanı Velittin Yenialp ise konuya ilişkin yaptığı bir açıklamada, 'esnafın acilen çözülmesi gereken en önemli sorunu borçlarının ertelenmesi açıklaması olmuştur' ifadelerini kullanmıştı.

YAŞANAN SÜREÇTE ZOR DURUMDAKİ ESNAFA İCRA ŞOKU

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız bazı esnaflar ise  ‘Alanya esnafının çoğu sadece 'siftah umuduyla' kepenk açıp kapatıyor. Çoğu esnaf ise hiç kepenk açamıyor bile. Caddeler sokaklar bomboş, ülkemizin ve Alanya esnafının içinde bulunduğu durum özellikle ilgili oda başkanları tarafından özetlenmiş ve ekonomik destek aciliyetleri belirlenmişken, Alanyanın en eski Esnaf Kefalet Kooperatifi'nin üyelerine yönelik üstelik 'avukatlık ücreti de ekleyerek' icra işlemleri başlatması kabul edilebilir durum değildir.’ diyerek Esnaf Kefalet Kooperatifi'nin pandemi sürecinde küçük meblağlara bile yüksek avukatlık ücretleri ekleyerek icra takibi başlatmasına tepki gösterdi.

Esnaf Kefalet'ten Esnafa 'Pandemi İcrası' şoku
Esnaf Kefalet'ten Esnafa 'Pandemi İcrası' şoku

MARKA AVUKATLARI DA ESNAFI ABLUKAYA ALDI

Yaşanan tüm bu gelişmelere tepkiler sürerken Alan esnafı marka avukatlarının ablıkası altında kaldı.. Söz konusu iddiaya göre Şehir dışından Alanya'ya gelen bazı markaların avukatları esnafa ağır para cezaları kesti.