Emlakçıların sahte ilanla 'fiyat şişirme' oyunu deşifre oldu

 Alanya Haber giriş: 18 Ağustos 2022, Perşembe 12:47., Güncelleme: 2 yıl önce
Emlakçıların sahte ilanla 'fiyat şişirme' oyunu deşifre oldu
Abone ol

Başta Antalya bölgesi olmak üzere ülke genelinde ev kiraları ve mülk fiyatları fahiş derecede artmaya devam ediyor. Özellikle Rusya-Ukrayna savaşı, yabancıya mülk karşılığı T.C. vatandaşlığı satışı, Suriyeli ve Arap turistlere satış ve kiralama gibi nedenler fiyatların artışındaki ana gerekçelerin başında yer alıyor. Bir diğer gerekçenin ise bazı fırsatçı emlakçılar olduğu öne sürülüyor. İddiaya göre daha fazla komisyon kazancı elde etmeye çalışan bu fırsatçı emlakçılar bir sokak ve mahallede gerçekte olmayan sahte ilanlarla fiyatları şişiriyor.. Daha sonra bu fiyatları referans göstererek portföyündeki emlaklardan yüksek fiyata satış veya kiralama işlemi gerçekleştiriyor. Bu yolla hem haksız kazanç hem de daha fazla komisyon kazancı sağlanıyor. Geride ise fahiş kiralar ve mağdur, evsiz kalan vatandaşlar kalıyor.

Ali ADAÇAY - Geçtiğimiz günlerde Alanya'da 3 farklı yabancı uyruklu kişiye evini yüksek bedellerle kiraya veren ve yasal bildirimde bulunmayan bir ev sahibine 80 bin TL ceza kesilmişti.  Kira krizinde ortaya atılan 'şişirilmiş sahte ilan' iddiaları ise 'pes doğrusu' dedirtiyor.  İşini düzgün yapan emlakçıları da zan altında bırakan bazı fırsatçı emlakçıların daha fazla komisyon kazancı elde etmek için şeytanın bile aklına gelmeyecek hilelere başvurarak 'Sahte ilanlarla fiyatları şişirdiği' ortaya çıktı.

Sahte ilanlarla mahallede veya o bölgenin kira fiyatlarını belirleyen bu emlakçılar aslında gerçekte olmayan satılık evlerle fiyatları şişiriyor ve portföylerinde 'aynı mahalle ve bölgede bulunan' gerçek evleri satın almak isteyen veya kiralamak isteyen bir müşteri çıktığında  'şişirme fiyatları referans gösterek' satış ve kiralama işlemi yapıyor. Bu yolla hem haksız kazanç elde ediliyor, hem de bölgedeki kiraların fahiş derecede artmasına neden olunuyor.  Bu tür işlemleri yapan emlakçıların çoğunluğunu ise belgeli olmayan emlakçılar oluşturuyor..  Alanya'da çok sayıda memur, öğrenci ve vatandaş fahiş kiralar nedeniyle şehirden ayrılmak zorunda kalırken, yine bazı emlakçılar ise ev sahiplerini 'yüksek kira geliri' vaadiyle ikna ederek mevcut kiracıları tahliyeye zorluyor..

Alanya Hacet Mahallesi Pazar Pazarı'nda Ayşe Melahat Erkin Ortaokulu yanında 3+1 daireyi kiralamak isteyen Alanyalı esnaf A. A. emlakçıyla aralarında geçen diyalogu şu sözlerle özetledi: 'Mülk sahibine telefonla ulaştım. Önceki kiracı ile sorunlar yaşadığı için, 'düzgün yeni bir kiracı olmak kaydıyla fiyat konusunun önemli olmadığını' belirtti. Kendisini işlerinin yoğunluğu gerekçesiyle evi kiraya verme sorumluluğunu emlakçı T. G.ye devrettiğini söyledi. Emlakçı T.G'ye telefonla ulaştım, adımı verdim, beni araştırıp sordu, evi bana kiraya verebileceğini söyledi. 'Ben şuan bin 500 TL'ye oturuyorum, 3 bin TL gibi ev arıyorum' dedim, Emlakçı ise evi bir yıllık peşin olmak koşuluyla 9 bin TL'ye verebileceğini söyledi. Ben kendime bile inanamayarak '1 yıllık peşin '5 Bin TL vereyim' dedim. Kabul etmedi. Oturduğum evden muhtemelen evini yüksek kiraya vermek isteyen bir ev sahibi tarafından çıkarılıyorum. Uzun pazarlıklar sonucu mecburen '7,500 TL aylık ve 6 ay da peşin ödeyebileceğimi' belirttim. Buna rağmen evi kiraya vermedi. Adam yerine koyup geri dönüş bile yapmadı. 7500 TL'yi küçümseyerek 'yüz yüze görüşmek için gelmene bile gerek yok' dedi.  Oysa ki gerçekte ev sahibi düzgün bir kiracı arıyordu, paraya önem vermiyordu. Ben Alanyalıyım, 30 senelik esnafım.. Bu fırsatçı emlakçıların 'düzgünlük' anlayışı para ve komisyondan başka birşey değil. Yazıklar olsun.'

Kirasına yasalara aykırı şekilde yüze 500 civarında zam yapılan Aysel Yılmaz isimli yurttaş şunları anlattı: “Bu kadar kirayı da ödemem mümkün değil. 'Zam üzerine konuşabilir miyiz’ diye aradım. Bana 'Konuşacak bir şey yok, emlakçıyla görüştüm. Kiranın piyasa koşullarına göre oldukça uygun olduğunu söyledi' dedi. Emlakçı ‘Kiracın zammı kabul etmezse çıkmasını söyle. 3 katına kiraya veririm’ demiş.”

Yeni Şafak'a konuşan bir vatandaş 'Yüksek fiyat konulan ve 4-5 aydır ilanda duran dairenin sahibini aradım. Satılık olmadığını söyledi. Niye ilan verdiğini sordum. Birçok kişinin evin içini merak ettiğini, kolaylık olsun diye fotoğrafları siteye yüklediğini iddia etti.'  Bir emlakçı tarafından evi için arandığını söyleyen mülk sahibi ise yapılan sahtekarlığı şu sözlerle ortaya koydu: Emlakçı “Evinizi 15 bin liraya kiraya verelim” teklifinde bulunduğu. Ben de yanıt olarak “Benim evim kiralık değil” diye yanıt verdim. Emlakçının ev sahibine verdiği yanıt ise sahtekarlığın itirafı oldu: “Biliyorum, evi gerçekte kiraya vermeyeceğiz. Sadece ilan olacak, mahallenin rayicini yükseltmek istiyoruz.