ALKÜ işgal altında: Öğrenciler barın sorunu yaşıyor

 Alanya Haber giriş: 21 Ağustos 2023, Pazartesi 12:33., Güncelleme:
ALKÜ işgal altında: Öğrenciler barın sorunu yaşıyor
Abone ol

ALKÜ Cikcilli Kampüsü için orman bakanlığının devri davalar sebebiyle gecikmeli yapılmasında olduğu gibi Kestel’de de kangrene dönüşen dava sebebiyle üniversite arazisinin bir kısmı kullanılamamakta. Davanın 15 yıldır sonuçlanmaması öğrencilerin barın sorunu yaşamasında engel oluyor.

Cikcilli Kampüs sahasında kiralanacak 875 dönümlük arazinin orman işgalleri sebebiyle kesin devri yıllarca gecikmeli yapılması ile gündeme gelmişti.

Benzer bir sorun ise Kestel merkez kampüs alanında yaşanıyor. Tapusuz olan araziyi kullanan vatandaşlar ile hazine arasında 15 yılı aşkın süredir tahliye davası sürmekte. İçerisinde 2 ev, muz ve avokado bahçesine dönüştürülüp besicilik yapılan tapusuz alan, imar düzenlemesi sırasında hazineye kaydedildi. Ancak arazi davalık olması sebebiyle şerhli görünüyor.

Alanya Postası'ndan Fatma Bedia UYAR'ın haberine göre; 10 dönümü üniversite yerleşkesi içinde 9 dönümü yerleşke dışında yolda kalan işgal altındaki arazinin kamu menfaati gözetilerek davanın sonuçlanması halinde hem ALKÜ hem yeni sanayi sitesi hem de bölgenin ulaşımı rahatlayacak. Üniversite tarafından 10 dönüm alan Kredi Yurtlar kurumuna yurt yapılması amacıyla üniversite tarafından devredildi. Ancak yıllardır devam eden dava nedeniyle KYK tarafından yurt yapımında başlanılamadı. Dava sürecinin sonuçlanmaması nedeniyle, öğrenciler için her geçen gün artan barınma sorununda artarak devam etmesine sebep olmaktadır.

MAHKEME İLERLEMİYOR

Alanya 1. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülen davada yerel mahkemenin işgalci olarak görünenler lehine verdiği karar Yargıtay tarafından önceki yıllarda bozuldu. İşgal davası tıpkı benzer diğer hazine, orman işgallerindeki gibi ağır aksak ilerlemesi üniversitenin gelişimine de engel teşkil etmekte.

DAVA BİTERSE KAMPÜS BÜYÜYECEK

Davalı alanların parça parça olması nedeniyle de kapladığı alandan daha fazlasının da kullanımına engel teşkil etmektedir. ALKÜ’nün kampüs ve KYK yurdu bulunan kampüs alanı 214 dönüm olarak hizmet vermekte. İşgal davasının sonuçlanıp hazineden üniversiteye devrin tamamlanması halinde elde edilecek ilave 223 dönüm alana güncel ihtiyaçlar çerçevesinde Öğrenci yurdu yeni eğitim binaları veya spor alanlarının yapılması hedefleniyor.