ALÇED Başkanı Kayhan'dan Başkan Özçelik'e 'Caretta-caretta' çağrısı

 Alanya Haber giriş: 12 Mayıs 2024, Pazar 22:16., Güncelleme: 3 ay önce
ALÇED Başkanı Kayhan'dan Başkan Özçelik'e 'Caretta-caretta' çağrısı
Abone ol

Konaklı Mahallesi'nde bir otele ait kumsalda yaralı olarak bulunan ve nesli tükenme tehlikesi altında olan Caretta-caretta türü kaplumbağa, yetersiz tedavi yöntemleri nedeniyle kurtarılamadı. ALÇED Başkanı Şerefnur Kayhan Alanya Belediye Başkanı Özçelik'e seslenerek 'Demirtaş'taki Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi'nin bir an önce hızlandırılması gerektiğini düşünüyoruz. Önümüzdeki günlerde sahillerimizde bu tür vakalarla karşılaşma olasılığımız çok yüksek' dedi.

Deniz kaplumbağaları Nisan-Mayıs aylarında çiftleşerek erkekler kumsala yakın yerlerde dolaşıyor. Dişiler ise Mayıs-Ağustos ayları arasında kumasala çıkarak ortalama 3 yuma yapıyor. Nesli tükenme tehlikesi altındaki bu canlılar kumsala ulaştıktan sonra insan kaynaklı bazı sorunlar nedeniyle hayatları kaybedebilir. Özelikle denize atılan poşetler ve denize atılan kullanılmayan balıkçı ağları ve çöpler en büyük tehlikeler arasında gösteriliyor.

Bölgemizde kumsallara ulaşan ve yuva yapan kaplumbağaları takip eden koruma altına alan ALÇED Başkanı ŞErefnur Kayhan ihbar üzerine gittiği KOnaklı Mahallesi'nde bir otelin plajında yaralı olarak buşunan deniz kaplumbağasının acil müdahelsi yapılamadığı için hayatını kaybettiği bilgisini paylaştı. Kayhan, Demirtaş'taki Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi'nin bir an önce faaliyete geçirilmesi için Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik'e seslendi.

Alanya Çevre Eğitim ve Mavi Bayrak Derneği (ALÇED) Başkanı Şerefnur Kayhan “Tui Blue Pascha Bay Hotel sahillerinde yaralı çıkan Caretta-Caretta haberi aldığımız an Doğal Hayatı Koruma ve Milli Parklar Alanya İlçesi Şube Müdürlüğü, Alanya Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ile irtibata geçtik. 

ALÇED Başkanı Kayhan'dan Başkan Özçelik'e 'Caretta-caretta' çağrısı
ALÇED Başkanı Kayhan'dan Başkan Özçelik'e 'Caretta-caretta' çağrısı

'MAALESEF KURTARAMADIK'
Tedavisi için çok çabaladık ama maalesef kurtaramadık. Bu süreçte hep bizimle olan, DEKAMER başkanı Prof. Dr. Yakup Kaska, Alanya Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü veterinerlerine, Doğal Hayatı Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Mevlüt Kodal'a çok teşekkür ederiz. Öncelikle Alanya belediyesi ile 2 senedir uğraştığımız, Demirtaş'taki Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi'nin bir an önce hızlandırılması gerektiğini düşünüyoruz. 

ACİL MÜDAHALEDE YETERSİZ KALIYORUZ.
Buradan yaralı olanları Dalyan DEKAMER'den gelecek ambulans aracı bekleyip oraya gidene kadar acil tedavi ihtiyaçları olanları kaybedebiliyoruz. DEKAMER tarafından kurulacak olan bu merkezin yer olasılığı dışında hiçbir zorluğu olmayacaktır. Umarız yeni başkanımız bunu hızlandıracaktır” dedi.

İLGİLİ HABER
İLGİLİ HABER