Alanyalı Türk devi Hacıince Et iflas etti

 Alanya Haber giriş: 14 Ocak 2024, Pazar 16:15., Güncelleme: 4 ay önce
Alanyalı Türk devi Hacıince Et iflas etti
Abone ol

1957 yılında Alanya'da küçük bir kasap dükkanı olarak hizmete başlayan ve aradan geçen 67 yıllık süreçte Türkiye genelinde bir entegre kırmızı et devi haline gelen Alanyalı Hacıince Et AŞ. ekonomik krize dayanamadı ve iflas etti. Hacıince geçtiğimiz yıllarda 41 milyon dolarlık yatırımla küresel bir fast food zinciriyle(Mc Donald) 'win-win' temelli bir ortaklık anlaşması yapmıştı.

1957 yılında Alanya'da kurulan ve 67 yıl geçmişi olan Hacıince Et'in iflası kesinleşti. Alanya da dahil başta Akdeniz bölgesi ve Türkiye'deki bazı büyük fast food zincirlerine ürün tedariği sağlayan firma iddiaya göre bu küresel fast food firmalarıyla yeniden anlaşma sağlayamayınca 'iflas yoluna' girdi.. Mc Donalds ile iş ortaklığına giren Hacıince Şirketler Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hacıince ortaklığı "win-win temelinde çalışıyoruz" açıklamasıyla duyurmuştu.

Alanyalı Türk devi Hacıince Et iflas etti
Alanyalı Türk devi Hacıince Et iflas etti

MC DONALD BÜYÜDÜ HACIİNCE BATTI!

Ahmet Hacıince ortaklığa ilişikin yaptığı açıklamada “Mc Donald’s bizimle çalışmaya başladıktan sonra iyi bir büyüme, başarı kaydettiğini söylüyor. Ben de, Hacıince Entegre Et Tesisleri olarak bizim hızlı bir büyüme temposu yakaladığımızı, işbirliğimizin ilk yılında yüzde 100 gibi önemli bir büyüme başarısı gösterdiğimizi söyleyebilirim.” açıklaması yapmıştı.. Gelinen noktada ortak Mc Donald hızla büyümeye devam ederken bir Türk devi olan Hacıince ise iflas etti..

HACIİNCE, AL-ET ve DİM markalarıyla üretmekte olduğu, taze ve dondurulmuş et, şarküteri ve hazır gıda grubunda 118 çeşit ürünüyle bir ülke devi haline geldi. Beyşehir'de 1000 dönüm arazi içinde 2 bin 500 büyükbaş hayvan kapasiteli çiftliği olan firma yaz aylarında konkordato talebinde bulunmuştu. 3 bin tonluk soğukhava deposuyla bölgenin en büyükleri arasında yer alan ve Meram İlçesi Kaşınhanı Mahallesinde yer alan et entegre tesisiyle ilgili mahkeme son kararını verdi. Konya 1. İcra Dairesi konuya ilişkin alacaklılara duyuru yaptı.

KONKORDATO İLAN ETMİŞTİ
Alanya ve Konya'da 41 milyon dolarlık yatırımlarla dev tesislere sahip olan firma yazın konkordato ilan etmişti. Mahkeme, 2 Haziran itibarıyla şirket ve sahipleri için tedbir kararı vermişti. Bu kararla birlikte ilgili şirket ve kişiler hacizlere karşı koruma altına alındı. Tedbir kararı, 3 ay boyunca geçerli olacak.

YENİ TESİS SIKINTIYA SOKMUŞTU
Hacıince Et’in mali sıkıntıya girmesine, Konya’da yapılan entegre tesis yatırımının neden olduğu öne sürülüyor. Tesisin devreye alınması sonrası, bir fast food zinciri ile olan anlaşmanın sona ermesi şirketi sıkıntıya sokmuştu.

ÇİFTÇİLER VE DİĞER TEDARİKÇİLER İÇİN KIRMIZI ALARM

2023 yılının haziran ayında konkordato ilan eden firma krize dayanamadı. Konya’da ve Antalya’da 900 milyon liraya mâl olmuştu.

Beyşehir’de 1000 dönüm arazi içinde 2 bin 500 büyükbaş hayvan kapasiteli çiftliği olan firmanın iflası herkesi şaşırttı.