Alanyalı gençler Çanakkale'ye çıkarma yaptı

 Alanya Haber giriş: 09 Ağustos 2022, Salı 10:34., Güncelleme: 2 yıl önce
Alanyalı gençler Çanakkale'ye  çıkarma yaptı
Abone ol

Alanyalı gençler, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum.' sözüyle bir milletin makus tarihinin değiştiği, o kahramanlık destanının yazıldığı Conkbayırı'na gitti. Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın çağrısına uyarak Çanakkale'ye yola çıkan onlarca Alanyalı gençler, Çanakkale 57. Alay mevzilerinde geceyi geçirdi. Türkiye'nin diğer şehirlerinden gelen çok sayıda vatandaşların büyük çoğunluğunun gençlerden oluşması dikkat çekti.

Zafer Partisi Alanya Gençlik Kolları, Genel Başkanları Ümit Özdağın çağrısı üzerine Çanakkale'ye gitti..

Alanyalı gençler dün, Türkiyenin diğer şehirlerinden  Çanakkale'ye gelen gençlik teşkatı üyesi binlerce gençle Conkbayırı'nda bir araya geldi

Sn.Özdağ Türk Gençlerini Çanakkale Savaşında Şehit olan 57.Alayın şahadet gününde 8 ağustosta Tüm gençleri Çanakkale'ye davet etmiş sadece 1 battaniye getirmelerini ve o geceği 57. Alayın şehid olduğu yerde geçirmeyi istemişti.

Alanyalı gençler Çanakkale'ye  çıkarma yaptı
Alanyalı gençler Çanakkale'ye çıkarma yaptı

Türkiyenin her tarafından 1 milyona yakın genç şuan bu geceyi Çanakkale Congbayırı'nda geçirmek Şehidlerimizi yad etmek için toplandı.

Özdağ, "8 Ağustos gecesini Çanakkale'de 57. Alay'ın harp sırasında karargah kurduğu alanda geçireceğiz." dedi.

Özdağ, Çanakkale'deki bir restoranda düzenlediği basın toplantısında, 9 Ağustos'un Birinci Anafartalar Zaferi'nin yıl dönümü olduğunu hatırlattı.

Zaferin Türk tarihi açısından en önemli günlerden birisi olduğunu, parti olarak bu zaferi gençlerle birlikte kutlamayı istediklerini belirten Özdağ şöyle devam etti:

"Bu amaçla Türkiye'nin değişik yerlerinden her yaştan Türk gencini Çanakkale'ye davet ettik. 8 Ağustos gecesini Çanakkale'de 57. Alay'ın harp sırasında karargah kurduğu alanda geçireceğiz. Gece arkadaşlarımız, genç kardeşlerimiz şehitlerimizin ve artık rahmete kavuşan gazilerimizin üzerinde savaştığı, yaşadığı ve altına gömüldüğü temiz Türk toprağı üzerinde uyuyacaklar. Dua edecekler. Muharebeleri anlatanları dinleyecekler. Ertesi sabah kalk borusuyla kalkılacak ve müteakiben Conkbayırı'na doğru, 57. Alay yürüyüşü adını verdiğimiz yürüyüşü elimizde Türk bayraklarıyla gerçekleştireceğiz."

Alanyalı gençler Çanakkale'ye  çıkarma yaptı
Alanyalı gençler Çanakkale'ye çıkarma yaptı

Bu anmayı her sene yapmayı planladıklarını dile getiren Özdağ, "Bu etkinliği Zafer Partisi düzenliyor ama bu bütün Türk gençliği ve bütün Türk milletine mensup fertlerin aslında ortak yürüyüşüdür. Onun için hangi partiye oy verirse versin eline Türk bayrağını alarak gelecek olan herkes bizim misafirimizdir. Burada parti bayrağı yok, burada sadece Türk bayrağı olacak." diye konuştu.

Bir gazetecinin seçimlerin ne zaman gerçekleşeceği ve seçim takvimi tahminine ilişkin sorusu üzerine Özdağ, "Seçimlerin mayısta gerçekleşeceğini düşünüyorum yani normal tarihinden bir ay önce." dedi.

KAHRAMAN BİRLİK VE 57. ALAY OLAYI NEDİR

Çanakkale Zaferi'nin 106. yıl dönümü kutlanıyor. Her yıl 18 Mart tarihinde Çanakkale Şehitleri anılıyor. Şanlı Türk ordusu düşmanı boğazın sularına gömdü. Mustafa Kemal Atatürk'ün "Ben size taarruz emretmiyorum ölmeyi emrediyorum" sözü tarihe geçti. Çanakkale Savaşında adını tarihe "kahraman birlik" olarak altın harflerle yazdıran 57. Alay olayı özetle şöyledir;

Alanyalı gençler Çanakkale'ye  çıkarma yaptı
Alanyalı gençler Çanakkale'ye çıkarma yaptı

Fransa ve İngiltere, İstanbul’u işgal edip, boğazları geçerek yarım götürmeyi ve Osmanlı’yı savaş dışı bırakmayı hedefliyordu. Ancak İstanbul’u ele geçiremeyen düşman kuvvetleri başka bir plan yapmış ve bu plana göre Gelibolu yarımadasına çıkarma yapmayı, boğaz kıyılarındaki tüm Osmanlı ordusu temizleyerek geçeceklerini düşünüyorlardı. Osmanlı donanması da çıkarmayı nereden yapacaklarını ve merkezde mi yoksa kıyıda mı müdahale edileceğini tartışıyordu. Çıkan sonuca göre yerin Saroz Körfezi olacağı ve merkezde durdurulması gerekiyordu .

BÜYÜK ÖNDER ATATÜRK ORADAYDI!

Fakat yedek kuvvet olarak Bigalı köyünde bulunan 19. Tümen Komutanı, Yarbay Mustafa Kemal, ordudaki görüşten farklı düşünüyordu. Mustafa Kemal’e göre, düşman Arıburnu konumundan çıkarma yapacaktı ve bu çıkarmaya ordu daha kıyıdayken derhal müdahale etmeli ve geri püskürtmeliydi. Tarihin 25 Nisanı gösterdiği gecede, Bigalı köyünde konumlandırılmış olan 19. Tümen karargahında top ve gemi sesleri duyulmaya başladı.

Mustafa Kemal haklı çıkmıştı. Düşman kuvvetleri, tamda tahmin ettiği bölgeden çıkarma yapmaya başlamıştı. Mustafa Kemal derhal durumu üstlerine bildirdi ve kendisine bir tabur asker ile düşmanı karşılama emri verildi. Ancak düşman çok kalabalıktı ve kesinlikle merkeze ilerlemeden kıyıda durdurulmalıydı.

Mustafa Kemal bir yanda hızla ilerleyen düşman kuvvetleri, öbür yandan da askerliğin en temel kavramı olan “emir” arasında kalakalmıştı. Milletin istikbali adına bir karar vermesi gerekiyordu ve verdi.

ATATÜRK 57. ALAY'IN TAMIMIYLA HAREKAT BAŞLATTI

Tüm sorumluluğu üstlenerek, emir almadan, 57. alayın tamamına harekat emri verdi. 25 Nisan sabah Mustafa Kemal Conkbayırı’na kadar ilerlemiş ve 57. Alay’ın tamamı arkasından gelmekteydi. Bu sırada düşman kuvvetleri, kıyıda az sayıda bulunan Türk askerini ezerek kıyıya çıkmış ve bölgeye en hakim olan 261 rakımlı tepeye ulaşmıştı. Kıyı bölgesi kaybedilince, askerler kaçmaya başlamış, Conkbayırı’na doğru tırmanmışlardı.

Kaçan askerleri gören Mustafa Kemal bu sırada tarihe geçen o konuşmayı yaptı. Kendi ağzından bu olayı şöyle anlatır:
“ - Niçin kaçıyorsunuz? Dedim.
- Efendim düşman…
- Nerede düşman?-

İşte… diye 261 rakımlı tepeyi gösterdiler.

Gerçekten de düşman bana, benim askerlerimden de yakın. Düşman bulunduğum yere gelse kuvvetlerim pek kötü duruma düşecek. O zaman bir mantıkla mıdır, yoksa bir içgüdü ile mi, bilmiyorum, kaçan erlere:
- Düşmandan kaçılmaz, dedim.
- Cephanemiz kalmadı, dediler.
- Cephanemiz yoksa süngümüz var, dedim ve bağırarak:- Süngü tak, dedim. Yere yatırdım. Erler yere yatınca düşman da yere yattı. Kazandığım an, bu andır.
Düşman ne yapacağına karar verinceye kadar 57. Alay’da Conkbayırı’na yetişti.

'BEN SİZE ÖLMEYİ EMREDİYORUM..'

Düşmanın yere yatmasıyla geçen zamanda arkadan gelen 57.Alay askerleri oraya yetişmişti. Mustafa Kemal 57. Alaya taaruz emrini şöyle verdi. “Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimizi başka birlik ve komutanlar alacak.

Alanyalı gençler Çanakkale'ye  çıkarma yaptı
Alanyalı gençler Çanakkale'ye çıkarma yaptı

Daha sonra bölgeye gelen diğer yüzbaşına, büyük bir risk alarak 19. Tümen’in tamamını istediğini söyledi. Böylece 27. Alay da düşmana karşı saldırıya başlamıştı.25 Nisan 1915’te, Kurban bayramın ilk gününde 57. Alay kendisinden 4-5 kat büyük bir orduya karşı bir kahramanlık mücadelesi verdi ve alayın 3'te 2'si orada şehit oldu. Binbaşı Hüseyin Avni Bey’de çarpışma sırasında şehit düşmüştü. Gün ağarırken, düşman 261 Rakımlı Tepe’den temizlenmiş, bir milletin kaderi 3000 kahraman asker ile değişmişti.