Alanya'da yapılan son anket 'değişim' diyor

 Alanya Haber giriş: 28 Şubat 2024, Çarşamba 13:47., Güncelleme: 2 ay önce
Alanya'da yapılan son anket 'değişim' diyor
Abone ol

Türkiye'nin saygın bağımsız araştırma kuruluşlarından Gezici Araştırma Merkezi tarafından Alanya'da yarısı kadın olmak üzere 4268 katılımcı ile yapılan yüz yüze anket çalışmasında, CHP Adayı Osman Tarık Özçelik'in', Cumhur İttifakı Adayı Mevcut Belediye Başkanı MHP'li Aday Adem Murat Yücel'in 2.8 puan önünde olduğu görülüyor. Ankete göre gençler, kadınlar, esnaf ve özellikle emeklilerin CHP adayı Osman Tarık Özçelik oy vereceklerini, Alanya’da bir değişim olmasını arzuladıklarını ifade ediyorlar.

Bu araştırma Gezici Araştırma Merkezi tarafından, Alanya genelinde sosyal, ekonomik, politik ve kültürel konular ile ilgili seçmenin tercihlerini sorunlarını belirlemek üzere 14-17 Şubat 2024 tarihlerinde yapılmıştır.

TÜİK 2019 Yerel Seçim Sonuçları ve 2023 Milletvekili Genel Seçim Sonuçları dikkate alınarak, Alanya Genelini temsil edecek nitelikte oluşturarak düzenlenmiştir. Araştırma 18 yaş ve üstü seçmen nüfusunu temsil eden, yaklaşık yarısı kadın olmak üzere toplam 4268 katılımcı üzerinden yürütülmüştür. Yapılan çalışmada tüm veriler hanelere gidilip yüz yüze görüşme metodu ile toplanmıştır.

Araştırmaya Katılan Halkın Mart 2024’te Yapılacak Yerel Seçimlerde ALANYA Belediye Başkanlığı İçin Hangi Parti Adayına Oy Verecek? 

Alanya'da yapılan son anket 'değişim' diyor
Alanya'da yapılan son anket 'değişim' diyor

Araştırmaya katılan seçmenlerin Mart 2024’te yapılacak yerel seçimlerde ALANYA Belediye Başkanlığı için hangi parti adayına oy vereceğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 41.8’i CHP adayı Osman Tarık Özçelik’e oy vermek istediğini ifade ediyor. % 39’u AK Parti ve MHP ortak adayı Adem Murat Yücel’e oy vermek istediği, İYİ Parti adayı Mehmet Şahin’e oy vereceğini ifade edenlerin ise % 15.3’te kaldığı görülüyor.

İYİ PARTİ'YE OY VERENLER ÖZÇELİK'E OY VERECEK
2018 yılı genel seçimleri ile karşılaştırıldığında; 2018’de İYİ Partiye oy veren İyi Partililerin % 65’inin bu defa CHP Adayı Osman Tarık Özçelik’e oy vereceği görülüyor.

AKP VE MHP TABANI AYRIŞIYOR

2023 genel seçimlerinde AK Partiye oy verenlerin % 47’si Ak Parti ve MHP’nin ortak adayı olan Adem Murat Yücel'e oy vermek istemediğini belirtiyor. Aynı şekilde 2023 genel seçimlerinde MHP’ye oy verenlerin % 19’unun da Ak Parti ve MHP’nin ortak adayı olan Adem Murat Yücel oy vermek istemediği görülüyor. AK Parti tabanı ve MHP tabanının önemli bir bölümünün Adem Murat Yücel oy vermeme davranışları gösterdiği, 2019 seçimlerinden bu yana aday Adem Murat Yücel’in oy kaybetmeye devam ettiği anlaşılıyor.


Gençler, kadınlar, esnaf ve özellikle emeklilerin CHP adayı Osman Tarık Özçelik oy vereceklerini, Alanya’da bir değişim olmasını arzuladıklarını ifade ediyorlar.

Araştırmanın bir başka sonucuna göre Alanya seçmenin % 54.7’si Alanya’da değişimden yana oy kullanacağını söylerken; %14’ünün kri yok, % 12.7’si ise kararsız. Adem Murat Yücel destekçilerinin % 18,6’lerde kaldığı görülüyor