Alanya'da restoranlarda şişirilmiş adisyon oyunu

 Alanya Haber giriş: 14 Kasım 2023, Salı 13:59., Güncelleme: 9 ay önce
Alanya'da restoranlarda şişirilmiş adisyon oyunu
Abone ol

Alanya'daki bazı ünlü restoranlar 'adisyon oyunu' iddiasıyla ülke basınında gündem oldu. İddiaya göre müşterilerin adisyonuna fazladan yiyecek ve içecek ekleniyor. Gelen adisyonu kontrol etmeyen müşteriler şişirilmiş hesap ödüyor. Durum fark edilirse işletme sadece 'pardon' diyerek hesabı düzeltiyor. Yerli müşteriye bile yapılan bu oyun yaz sezonu boyunca turistlere uygulanan hesapları akıllara getiriyor.

Rıhtım bölgesinde bulunan ve Alanya'da tanınan bir işletmede ödedikleri hesabın şişirilmiş olduğunu öne süren E.M. isimli vatandaş, Hürriyet Gazetesi yazarı Sefer Levent'e gönderdiği E-postada yaşanan olayın detaylarını paylaştı. 

AVM'ler, BİM,ŞOK ve A101 gibi marketlerde sıklıkla yaşanan tezgahtaki etiket ve kasadaki fiyat farklılığı oyununun bir benzeri restorantlarda da yaşanmaya başladı. Ülkenin ekonomik durumundaki ani değişiklikler nedeniyle değişen fiyatlara alışan Alanyalı vatandaş, restoranlardaki uçuk fiyatlar karşısında öğrenilmiş bir çaresizlik hissiyle önüne gelen hesabı çoğu zaman kontrol bile etmiyor. Yaşanan olay ise vatandaşın bu durumundan faydalanan ve dolandırıcılık boyutuna taşıyan fırsatçıları gündeme taşıdı.

Hürriyet yazarı Levent'in bugün kaleme aldığı yazının Alanya ile ilgili bölümü şöyle;

Elinde POS cihazı ile gelen garson 3 bin 500 TL ödeme talep eder. E.M. tam kredi kartına davranacaktır ki eşi ‘Hesap yanlış’ der. E.M. adisyon fişini görmek ister. Garsonun uzattığı adisyon fişini inceleyen E.M. ve eşi adisyona hiç yemedikleri yiyeceklerin içmedikleri içeceklerin eklenmiş olduğunu görüp itiraz eder. Hesap kontrol edilir. Tam 1650 TL’lik fazlalık tespit edilir. Toplam 1850 TL öder ve işletmeyi terk ederler.

Alanya'da restoranlarda şişirilmiş adisyon oyunu
Levent'in yazısının tamamını okumak için

‘PARDON’ DİYORLAR

Kendisinden yaklaşık 2 kat fazla hesap talep edilen E.M.’nin bana ilettiği e-posta’da yazdıkları çok vahim:

6 kalem fazla yiyecek-içecek eklemişler. İtiraz ettik. ‘Kusura bakmayın yanlış girmişiz’ dediler. Sonrasında küçük bir araştırma yaptım. Birçok kişinin benzer adisyon hileleriyle karşılaştığını öğrendim. Fark edersen, ‘pardon’ diyorlar. Fark etmezsen geçmiş olsun. Burası turizm bölgesi. Bir de yabancıların durumunu düşünün. Biz sadece taksileri falan konuşuyoruz ama bazı restoran ve plaj işletmeleri yerli yabancı bakmadan resmen turist soyuyor.