Alanya'da 'paralel cemiyet' tepkisi

 Alanya Haber giriş: 07 Mart 2022, Pazartesi 23:25., Güncelleme: 2 yıl önce
Alanya'da 'paralel cemiyet' tepkisi
Abone ol

Alanya Gazeteciler Cemiyeti(AGC) geçtiğimiz haftalarda 'kaçak sigara-alkol temini', 'AGC'nin kurumsal kimliğine yönelik hakaret ve tehdit', 'sahte kimlik ibrası' gibi gerekçelerle iki üyesini kurul kararıyla üyelikten atmıştı. AGC'deki temizlik operasyonun ardından DİM Medya AŞ'nin destekleyip finanse ettiği öne sürülen bir grup 'gazeteci' kısa adı ALGC olan Alanya Aktif Gazeteciler Cemiyeti adı altında bir cemiyet kurdu. Logosu AGC'nin logosuyla neredeyse aynı olan söz konusu cemiyete vatandaşlardan tepki geldi; Zaten Alanya'nın köklü ve saygın bir cemiyeti var, bu olsa olsa 'Paralel Cemiyet' olur! ne gerek vardı!.

1994 yılında kurulan Alanya Gazeteciler Cemiyeti, Alanya'da yerel bir medya kurululunda yayın yönetmeni ve tekniker olarak görev yapan Bircan S. işimli şahsı iddiaya göre "Sosyal medya hesabından kaçak sigara ve alkol temin etmeye çalışmak, Cemiyet'in kurumsal kimliğine yönelik hakaret ve tehdit" gibi paylaşımları yaptığı, bir diğer üyeyi de 'cemiyete sahte kimlik ibra ettiği' gerekçesiyle üyelikten atmıştı.

"KAÇAKÇI VE SAHTECİYE SAHİP ÇIKTILAR"

Skandala karışan iki ismin cemiyetten atılmasına tepki gösteren birkaç, isim ALGC olan Alanya Aktif Gazeteciler Cemiyeti'ni kurduklarını açıkladı..

KURULAN CEMİYETİN LOGOSU AGC'NİN LOGOSUYLA NEREDEYSE AYNI;

Alanya'da 'paralel cemiyet' tepkisi
Yeni kurulan cemiyetin, AGC'nin logosunu da taklit ettiği görülüyor. Logoyu görenler şaşkınlığını gizleyemiyor

Cemiyeti kucu üyeleri şöyle; 
Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Kesen ile Kurucular Mesut İlhan,
Teoman Eriş,
Zeliha Oner,
Kübra Kaş,
Mehmet Ali Parmaksız
Ramazan Kurnaz

"AHLAKİ DEĞERLER, "

Cemiyetin kuruluşuna ilişkin yayımlanan metinde "Gerçek gazeteciler ile basın emekçilerinin cemiyeti, meslektaşlarımıza ve Alanyamıza hayırlı, uğurlu olsun. Saygılarımızla." açıklaması yapılarak "gazetecilik mesleğini, mesleğimizin geleneklerini ve ahlak ilkelerini korumak" ifadelerine yer verildiği görüldü.

Cemiyetin kuruluş metninde "ahlaki değerler" detayı dikkat çekerken 'AGC'den gazetecilik mesleğinin ahlaki değerlerine yakışmayan hareketler' gerekçesiyle atılan isimlere sahip çıkılması ise şaşkınlık yarattı.

"PARALEL CEMİYET.. NE GEREK VARDI"

Alanya Aktif Gazeteciler Cemiyeti(ALGC) adı altında kurulan cemiyete tepkiler de gecikmedi.

Yaklaşık 30 yıllık saygın bir kurumsal kimliğe sahip olan AGC'nin varlığına dikkat çeken bir vatandaşın "Zaten Alanya'nın köklü ve saygın bir cemiyeti var, bu olsa olsa 'Paralel Cemiyet' olur! ne gerek vardı!.." yorumu dikkat çekti

İLGİLİ HABER

Olayın geçmişi ve AGC'den yapılan açıklamada şu ifadelre yer verilmişti;

AGC üyeleri ve kamuoyuna zorunlu açıklama 

Alanya Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu 16 Aralık 2021 tarihinde sosyal medya hesabından yaptığı "Kaçak sigara arıyordum AGC'de bulursun dediler. Ne demek istediler anlamadım" yazan paylaşımı ve 18 Aralık 2021 tarihinde yine sosyal medyadan yaptığı "Halen soruma bir cevap gelmedi! Kaçak sigara ve alkol denince neden AGC'de bulursun dendi bana?" paylaşımı nedeni ile Üye Bircan Subaşı hakkında disiplin soruşturması isteğiyle 22.12.2021 tarihinde AGC Onur Kuruluna sevk kararı almıştır.

- Onur Kurulumuz ise 11.01.2022 tarihinde  yaptığı inceleme neticesinde Bircan Subaşı'nın AGC kurumsal kimliğine yönelik söylemleri nedeniyle verilebilecek cezalar hususunda tavsiye kararı almıştır.

- Bu değerlendirmenin neticesinde YK'mız Üye Bircan Subaşı'ya 25.01.2022 tarih 01 sayılı kararını posta yoluyla iletmiştir.

- Tebliğden itibaren 3 gün içinde sosyal medya hesaplarından özür mesajı yayınlaması, aksi halde üyeliğinin sona erdirileceğini bildirmiştir.

"BANA ÖZÜR DİLETECEK BİR GÜÇ TANIMIYORUM"

Verilen sürede Bircan Subaşı sosyal medya hesabından 27.01.2022 tarihinde yaptığı "Bana özür diletecek bir güç tanımıyorum. Asıl açıklamam ikinci hamleden sonra gelecek. Kim kala, kim yana. Hadi bakalım" paylaşımı ile özür dilemeyeceğini beyan etmiştir.

- AGC Yönetim Kurulu verileri değerlendirerek Bircan Subaşı'nın AGC'nin kurumsal kimliğine yönelik suçlayıcı ve karalayıcı tavrı, üyelere yönelik kin ve nefret dolu paylaşımı nedeniyle 4.02.2022 tarihinde üyeliğine son verme kararı almıştır. 

Bu bilgiler ışığında  Alanya Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu'na yönelik basında çıkan "Skandal. Sahte kimlikli üye ile ihbar edeni ihraç ettiler" başlıklı haberle yaratılmak istenen "İhbar ettiği için ihraç edildi" algısı üzerine Bircan Subaşı hakkındaki kararın gerekçesini açıklama zorunluluğunu doğmuştur. 

Kamuoyunun bilgisine.. 

AGC Yönetim Kurulu