Alanya'da KYK yurdu öğrencisi genç kız: Canımız kıymetsiz mi
Alanya'da KYK yurtlarında yaşanan sorunlar, öğrencilerin tepkisine neden oldu. Yurtlarda üst katı çökme, asansör bozulma, su kesintisi ve yemek hijyeni gibi ciddi sorunlar yaşanıyor. Alanya KYK Kız Yurdu’nda kalan bir öğrenci 'Üst katı çökmüş bir binada yaşıyoruz.. Yurt yönetimine defalarca şikayette bulunduk ama bir sonuç alamadık. Canımız kıymetsiz mi?' diyerek yetkililere seslendi..
Alanya'da geçtiğimiz aylarda KYK yurdu bahçesinde sağanak yağmur altında duş alan bir öğrenci ülke gündeminde geniş yankı uyandırmıştı.. Öğrencilerin iddialarına göre KYK odalarında su sıkıntısı nedeniyle günlerce banyo-duş alınamadığı için bir öğrenci duruma tepki göstermek için böyle bir eylemde bulundu..
ALANYA KYK, öğrencilerin yeni iddialarıyla bir kez daha ana akım medyada yankı uyandırdı
Alanya Terken Hatun KYK Kız Yurdu’nun F Blok’taki en üst katı, 2023 Ekim ayında çökmüştü. Çökmenin ardından yurt yönetimi sadece çöken katı tahliye etmekle yetindi. Geri kalan 6 katta ise öğrenciler yaşamaya devam ediyor. Yurtta kalan öğrenciler, çöken katın hemen altındaki katta da mantarlaşma ve tavan çürüğü gibi sorunlar yaşandığını söylüyor.
Alanya KYK Erkek Yurdu’nda ise 2023 Aralık ayından beri uzun süreli su kesintileri yaşanıyor. Yurt yönetimi, su kesintilerinin şebeke kaynaklı olduğunu iddia ediyor. Ancak öğrenciler, su kesintilerinin yurt yönetiminin ihmali nedeniyle yaşandığını öne sürüyor.
Yurtlarda yemek hijyeni konusunda da ciddi sorunlar yaşanıyor. Öğrenciler, yemeklerde eldiven, deterjan kalıntısı ve benzeri hijyen kurallarına aykırı maddeler gördüklerini söylüyor. Yurtlarda yaşanan sorunlar nedeniyle öğrenciler, yetkililere tepki gösteriyor. Öğrenciler, sorunların çözümü için yetkilileri göreve çağırıyor.
ÖĞRENCİLER: “CANIMIZ KIYMETSİZ Mİ?”
Alanya KYK Kız Yurdu’nda kalan bir öğrenci, yaşadıkları durumu şu sözlerle anlatıyor:
“Yurt, öğrenci güvenliğini tehlikeye atacak şekilde inşa edilmiş. Üst katı çökmüş bir binada yaşıyoruz. Bu binanın depremde ne olacağını düşünmek bile istemiyoruz. Yurt yönetimine defalarca şikayette bulunduk ama bir sonuç alamadık. Canımız kıymetsiz mi?”
Alanya KYK Erkek Yurdu’nda kalan bir öğrenci ise şöyle konuşuyor:
“Yurt yönetimi, su kesintilerinin şebeke kaynaklı olduğunu söylüyor. Ancak biz, kesintilerin yurt yönetiminin ihmali nedeniyle yaşandığını düşünüyoruz. Yurt yönetimi, su kesintilerinin nedenini açıklamalı ve sorunu çözmeli.”
Yetkililerin, Alanya’daki KYK yurtlarında yaşanan sorunları bir an önce çözmesi gerekiyor. Öğrencilerin can güvenliği risk altında.
‘ASANSÖRÜ TAMİR EDEN USTA ‘BİNMEYİN’ DEDİ’
Kız Öğrenci Yurdu’nda kalan bir öğrenci de asansörlerin durumuna dikkat çekti. 8 katlı yurttaki bozuk asansörü tamir eden ustayla aralarında geçen konuşmayı aktaran ALKÜ İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi öğrencisi, “Asansörün tamir işi bittikten sonra usta bize, 'Bu asansörü kullanmayın. Elimden gelenin en iyisini yaptım ama çok sağlam olmadı. Bana verilen malzeme bu kadardı’ dedi. Bu sözleri duyunca bir daha asansöre binmedik” diye konuştu
SKANDALLAR OLAYLAR YEREL BİRİMLERE RAPOR EDİLDİ ANCAK...
Alanya’daki devlet yurtlarının durumu hakkında bir rapor hazırlayan Antalya Çevre ve Kent Çalıştayı’nın öğrenci temsilcisi ve Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Tıp Fakültesi öğrencisi Doğukan Çelik de yurtlardaki sorunları sıraladı. Yerel idarelere iletilen bu raporda, Alanya KYK Kız Yurdu’nun F Blok’taki en üst katının 2023’ün ekim ayında çöktüğünü belirten Çelik, büyük bir faciayla sonuçlanabilecek bu olaydan sonra yurt yönetiminin sadece çöken katı tahliye etmekle yetindiğine, geriye kalan 6 katta ise öğrencilerin yaşamaya devam ettiğine vurgu yaptı.
‘OTELDEN BOZMA YAPILAR YURT YAPILMIŞ’
Alanya’daki devlet yurtlarının belli bir standartlarda yapılmadığını, çoğunun aparttan ya da otelden bozma yapılar olduğuna değinen Çelik, hazırladığı raporda şu bilgilere yer verdi:
“Her biri şehrin başka bir tarafında olan bu binaların birer eğitim binası olarak yüksek güvenlik tedbirleri alınarak inşa edilmediği anlaşılıyor. Üniversite öğrencilerinin yurtlara yoğun ihtiyacı ortaya çıkınca, bölgedeki çeşitli yapıların imar planları hızla değiştirilip eğitim alanına çevrilmiş. Hal böyle olunca kalite standartları da yok. Odaların büyüklüğü de belli bir standartlarda değil. Hepsinin türlü eksikleri var. Kimisi büyük, kimisi küçük. Kimi binaya ek kat çıkılmış. Üst katı çöken F Blok da otelin biri yurda dönüştürülerek öğrencilere açılmış. Üst kat yapıya sonradan eklenmiş olabilir. Çökmenin sebebinin de bu olduğunu tahmin ediyoruz.”