Alanya'da ilkokulda tepki çeken ÇEDES uygulaması

 Alanya Haber giriş: 01 Mart 2024, Cuma 16:21., Güncelleme: 3 ay önce
Alanya'da ilkokulda tepki çeken ÇEDES uygulaması
Abone ol

Okullarda 'Çocukların cemaat ve tarikatlara teslim edildiği' gerekçesiyle' velilerin tepki gösterdiği ÇEDES uygulamalarında her geçen gün yeni bir skandal daha ortaya çıkıyor. Uygulama kapsamında Alanya'da bir ilkokulda yaşanan olay velileri çileden çıkarttı. Velilerin iddiasına göre okullarda değerler eğitimi altında çocuklara gerici eğitim dayatılıyor. Alanya'da ortaya çıkan görüntülere göre ise bir camiye götürülen öğrencilere cemaat muamelesi yapıldı, sağlıksız koşullarda yiyecek dağıtıldı ve çocuklar bu yiyeceklerle tehdit edildi. O anlar ise okulun sosyal medya hesabından paylaşıldı. Veliler 'ÇEDES iyi niyetli bir proje olsaydı, elimizde tüm dünyanın örnek aldığı ve uyguladığı Köy Enstitüleri örnek alınırdı.' sözleriyle tepkilerini dile getiriyor.

MEB okullarındaki öğrencilere "değerler eğitimi" iddiasıyla Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Diyanet İşleri Başkanlığı ve Spor Bakanlığı arasında imzalanan “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES)” projesine tepkiler her geçen gün artıyor. Okullar tarafından paylaşılan skandal görünülere veliler tepki gösteriyor. Uygulama  kapsamında “manevi danışman” olarak görevlendirilen imam, vaiz, din hizmetleri uzmanı ve Kuran kursu hocaları, MEB okullarındaki öğrencilere "değerler eğitimi" veriyor. 'Gericilik eğitimi' ifadeleriyle eleştirilen ÇEDES projesi uygulamalarında skandalların sonu gelmiyor.

Alanya'da Bir ilkokul ders saatinde çocukları bir camiye götürerek öğrenci grubuna 'cemaat' olarak hitap etti. Uygulama kapsamında ailelerden izin alınmadan ve bilgi verilmeden olası bir alerjik reaksiyon düşünülmeden çocuklara sağlıksız koşullarda ekmek arası yiyecek ve kutu meyve nektarı dağıtıldı. Yiyeceği dağıtan kişinin eldivensiz ve bonesiz olması tepki topladı.. Bir öğrencinin ise meyve suyunun üzerinde TSE belgesi olmadığı söylemesine üzerine görevli kadının 'yani bilmiyorum ben neden TSE belgesi yok..' yanıtı verdiği görülüyor. Aynı görevli kadının ise yemek yiyen çocuklara yönelik 'Ben ne demiştim! Sessiz olmazsanız bir dahaki projeye katılmayacaksınız' sözleriyle tehdit dili kullandığı görülüyor.. 

KÖY ENSTİTÜLERİ ÖRNEĞİ DURURKEN

Her geçen gün yeni bir skandal olayın yaşandığı ÇEDES'e tepkiler çığ gibi artıyor. Bir çok vatandaş ve veli 'Gerçekten iyi niyetli bir uygulama değil, çocuklarımız niteliksiz, belgesiz, lisansız eğitimci bile olmayan okul dışından kişilere teslim ediliyor. İyi niyetli bir uygulama yapılmak istenseydi, gerici yapılanmaların hedefi haline getirildikten sonra kapatılan ve tüm dünyanın örnek aldığı Köy Enstitüleri örneğimiz ortadaydı.. Gerçek anlamda değerler ve çevre eğitimi bu şekilde çocuklara verilirdi. Ancak bu şekilde  modern ve çağdaş, bilimsel argümanlarla nesiller yetiştirilir. ÇEDES şu haliyle vatanımıza bilimde, sanatda, ve hayatın hiç bir kültürel alanında topluma katkı sağlayamayacak olan tarikat ve cemaaetlere mürid kazandırmaktan başka bir fayda sağlamaz' diyerek tepkilerini dile getiriyor.

 

ÇEDES'in 'gerici eğitim' eleştirilerine neden olan bazı görüntüleri şöyle; 

Alanya'da ilkokulda ÇEDES skandalı
1-Okulda, çocukların eline bıçak verip kağıttan kurbanları kestirdiler

1-Okulda, çocukların eline bıçak verip kağıttan kurbanları kestirdiler: Isparta’da bulunan Yaka Şehit Mustafa Baş Ortaokulu’nda ‘Kurban ibadeti’ni anlatmak için skandal bir uygulamaya imza atıldı. Hayvan sevgisinin öğretilmesi gereken yaştaki çocuklara kurban kesme öğretildi. Birgün’ün haberine göre öğrencilere önce kurban pazarlığı yaptırıldı. Bunun ardından maketten yapılan küçükbaş hayvanların kesilmesi gösterildi. Bu sırada eline gerçek bıçak verilen bir öğrenci hayvanı kesiyormuş gibi yaptı. Diğer öğrenciler ise bu sırada dua okudu.

Alanya'da ilkokulda ÇEDES skandalı
Çocukları, Kubilay’ı katletmekten yargılanan tarikat şeyhinin mezarına götürdüler

-Çocukları, Kubilay’ı katletmekten yargılanan tarikat şeyhinin mezarına götürdüler. Teğmen Kubilay’ın gericiler tarafından katledilmesi dolayısıyla  ömür boyu hapse mahkum edilen Nakşibendi tarikatı şeyhi Esad Erbili’nin türbesine götürüldü. Şeyh Erbili, Menemen olayına karışmış, idam ile yargılanmış ve yaşı nedeniyle müebbet hapse mahkûm edilmişti. Programda Menemen hükümlüsü şeyhten övgüyle söz edildi, çocuklar da dinledi. İzmir İl Müftü Yardımcısı Oğuzhan Kadıoğlu, “Programın Safa Cami ve haziresinde bulunan Nakşibendi şeyhlerinden Esad Erbili hazretlerinin manevi huzurlarında gerçekleşmesi ayrıca güzeldi. Mekanı cennet olsun” dedi.

Alanya'da ilkokulda ÇEDES skandalı
2-Çocuklar, sınıfta Filistinli gencin elleri kelepçeli öldürülmesini canlandırdı

2-Çocuklar, sınıfta Filistinli gencin elleri kelepçeli öldürülmesini canlandırdı

Alanya'da ilkokulda ÇEDES skandalı
Isparta’da bulunan Nazmiye Demirel Ortaokulu’nda ise öğrenciler geçen ay Regaib Kandili’nde camiye götürüldü. Boş sınıfın paylaşıldığı videoda “Soran olursa camideyiz. Hemen geleceğiz” yazıldı.

 - Isparta’da bulunan Nazmiye Demirel Ortaokulu’nda ise öğrenciler geçen ay Regaib Kandili’nde camiye götürüldü. Boş sınıfın paylaşıldığı videoda “Soran olursa camideyiz. Hemen geleceğiz” yazıldı.

 - Tekirdağ ve Batman’da öğrencilere cami ve mezarlık temizletildi. 

- Bitlis'te öğrencilere, “hac ibadetini” öğretmek gerekçesiyle sınıfa Kâbe maketi kuruldu. Öğrencilere şeytan taşlama provası yaptırıldı.

 - 2-Çocuklar, sınıfta Filistinli gencin elleri kelepçeli öldürülmesini canlandırdı

ÇEDES uygulamasının hükümetin siyasal-ideolojik hedeflerinin parçası olduğunu öne süren Eğitim Sen Alanya Şube Başkanı Ali Koca konuya ilişkin daha önce basına yaptığı açıklamasında ' Türkiye’deki bütün eğitim kurumları, iktidarın otoriter uygulamaları nedeniyle gerçek işlevlerinden hızla uzaklaştırıldı... Çocuklarımız, ÇEDES ve benzeri projelerle siyasi iktidarın siyasal-ideolojik hedeflerinin parçası haline getirilemez. Bu konuda eğitim emekçileri başta olmak üzere, öğrencilerimizi, velilerimizi ve demokratik kamuoyunu birlikte tavır almaya ve ortak mücadeleye davet ediyoruz. Laik ve bilimsel eğitim mücadelemizin kararlılıkla sürdürüleceğinin bilinmesini istiyoruz. ' ifadelerine yer vermişti.