Çekin şu BİNBİN'lerinizi üzerimizden!

Sayın Okurlarım,

biliyorsunuz birkaç aydır kaldırımlarda, sokak lambalarının demirlerinde, bahçe korkuluklarında, aklınıza gelen her yerde rastgele park edilmiş şu BİNBİN denen scooterler hayatımıza giriverdiler.

Sloganları da MUTLULUĞA SÜR.. Ne slogan ama… Galiba bu aygıtı gruplar halinde kullanan gençler zaten caddelerde trafiği karmakarışık hale getirme, kaldırımlarda yayaların aklını başından almanın yanı sıra bu scooterleri yaya kaldırımında geçecek yer bırakmayacak şekilde park ederek sadistçe bir mutluluğa eriyorlar.  

Geçenlerde kaldırımda yürüyorum, iki tane izbandut gibi iri kıyım yabancı adam binmişler bu BİNBİNe, Kale tarafından Damlataş'a çıkan ufak bir sokaktan o denli ve öyle bir hızla deli gibi üstüme doğru geliyorlar ki, dedim 'Hülya son duanı yap'. Zaten olay o kadar ani gelişti ki, nereye kaçacağımı şaşırdım kaldım: Biran düşündüm, sola doğru sıçramaya çalışsam, onlarda hani o fikirde oluverirlerse, Alim Allah sırf bacaklarım paramparça olmakla kalmaz, her biri en az seksen kilo olan o adamlarda geriye kalan kemiklerimi un ufak edebilirlerdi. Mıh gibi çakıldım kaldım. İyi ki öyle yapmışım, kahkahalarla sol yanımdan geçip gittiler. Ben ise bu işi kim ördüyse başımıza, yedi sülalelerine kadar saydırdım durdum, bol bol kulaklarını çınlattım nazik nazik.

Oba’dan D-400 kullanarak sık sık şehre gidiyorum, trafik Metro önünden tıkanık, ilerlemiyor, hani bisikletle gitsen hepsini sollayacaksın, o derece. En sağdaki şerittekiler trafiğin içine ede ede sol şeride geçmeye çalışıyorlar. Bizde zaten en sol şeritte idik, sağdakileri geçe geçe ta Eski Hastane Kavşağına yaklaştığımızda trafik niye böyle karmakarışık hale gelmişti anlayabildim: Sağ şeridin tam ortasında iki adet BİNBİN, her birinin üstünde 2 yabancı genç, mutlu mutlu ilerliyorlar, arkadaki trafikte düğün konvoyu gibi peşleri sıra.

Gel şenliğe..

Ama nedense onları takip eden araçların sürücüleri o kadar da neşeli bir tavır sergilemiyorlardı. Yani ne olacak canım, üç beş kişinin cebi para görsün, varsın millet sürünsün. Hani Yönetmeliğe göre bunların bırakın D400, hız sınırı 50 km olan caddeleri bile kullanmaları yasaktı.Ne gam ne keder, işe iyi yanından bakalım: Mesela bunlar şimdi ikişer kişi olarak o aygıtın üstündeler ya, arkadaki dengesini kaybeder de araç altına girerse oh ne güzel, onun hastane ve bakım masrafları ile ülke ayrıca kalkınır, değil mi ya?

Malumunuz sosyal çevrem geniş ve kiminle BİNBİN hakkında konuştu isem, herkes tepkili. Hani şu meşhur soru var ya: Yüz kişiye sormuşlar, işte yüz kişiye neredeyse sordum, bir kişi bile iyi  ki bu BİNBİNler var demedi. 

Bakın bu scooterlerle ilgili genelgede ne yazmakta:

• E-skuterların ayrı bisiklet yolu ve bisiklet şeridi varsa taşıt yollarında kullanımı yasaktır. (yani demek sırf bunlara özel yol olmalı)
• Azami hız sınırı 50 km/h ve üzerinde olan karayollarında kullanımı yasaktır. (yani Alanya caddelerinde kullanımları yasaktır)
• Yaya yollarında kullanımı yasaktır. (Yani kaldırımlarda sürülmesi yasaktır)
• Kamu nizamını bozacak, özel mülkiyeti ihlal edecek ve yayalar, engelliler veya hareket kısıtlılığı olan kişilerin güvenli ve bağımsız hareketlerini, araç ve yaya trafiğini engelleyecek şekilde park edilmesi yasaktır.
• 15 yaşından küçüklerin e-skuter kullanımı yasaktır. (bu kuralla uyulmuyor, özellikle ikinci kişilerde)

 

Zaten sadece tek kişinin binmesine izin verilen bu BİNBİN'lerde ben üç kişi bile gördüm, hatta trafikte..

Bu akşam okuduğum bir haber ise bu BİNBİN'lere olan kızgınlığımı iyice köpürttü: Bu defa iki kız binmiş bu scooterlere, yoldan geçmekte olan 50 yaşındaki bir kadına artık nasıl çarpmışlarsa, kadıncağız bilincini yitirmiş.

Çekin şu BİNBİN'lerinizi üzerimizden!
FOTO - Mesut İlhan/Mahmutlar Post Gazetesi -  Mahmutlar  D.400 sahil bandında bulunan bisiklet yolunda BİNBİN kazası.

* BU BİNBİN DEHŞETİNE ARTIK BİR SON VERİLSİN..  

* YASAKLANSIN…

* KALDIRIMLAR YAYALARINDIR...

ZATEN MOTORSİKLETLERLE BAŞIMIZ DERTTE, DENETİMSİZLİK HAD SAFHADA, BİRDE BU BELA YETTİ GARİ BİZ YAYALARIN CANINA...