Alanya Halk Otobüslerine Kocaman bir Övgü!

Alanya Halk Otobüslerini öveceğim bu yazımda! işletmesi kime bağlı tam çözemedim: Antalya Büyükşehir denetiminde diye yazıyor üstlerinde ama, galiba Alanyalı bir Kooperatif yönetiyor olmalı Halk Otobüslerini, orası benim için bir muamma!

Bildiğim şey, benim yolculuk yaptığım bu otobüslerin üstünde 'Halk Otobüsü' yazmakta; muhatabı kimse lütfen yazacaklarımı üzerine alınsın: 

'KLİMALAR ÇALIŞMAZ, BALIK İSTİFİ YOLCULAR, BİR CORONA YAYMA HİZMETİ SANKİ'

Halk Otobüsleri, hani şu Alanya’nın bir ucunda kilometre göstergesini sıfırlasak, diğer başına kadar taş çatlasa 18 km bir mesafe elde edeceğimiz, ama nedense fiyat olarak yurdum en pahalısından  olan, balık istifi gibi artık nefes alınamayacak şekilde doldurulan, sefer sayıları az olduğu için de belli duraklardan itibaren artık içindekileri ne kadar itelesen de, şoför bağırıp çağırsa da insanların birbirlerine yapıştığı için adım atacak yeri kalmayan, otobüs duraklarının bu sıcaklarda per perişan bir sonraki otobüsü bekleyenlerle dolu olan, binenin mi yoksa binemeyenin mi esasen daha şanslı olduğunu düşündüren,  klimaları asla ama asla çalışmayan, üstüne üstelikte adeta corona yayılma merkezi olarak bence gizli bir görevi yerine getiren otobüslerimiz..

Alanya Halk Otobüslerine Kocaman bir Övgü!
Bugün(13.07.2022) Alanya Halk Otobüslerinden Birinin Hali

'YAZ AYLARINDA TIKANAN BİR TAŞIMA SİSTEMİ'

Şehircilik, planlama filan hadi diyeyim bizlerin işi değil. Ama zaten kışın bile yetmeyen, yetemeyen sayıdaki bu hizmet yaz aylarında artan yolcu sayısına hiçbir şekilde cevap veremeyeceğini ilkokul çocuğu bile düşünebilir. Hani halkın kullanım bedeli öyle çok ucuz da değil: 2 binişli kullan at kart fiyatı 22.50 TL, Kent kart ile 8.50 TL. 

Ben mesela iyi bildiğim için İzmir’den bahsedeyim:  Aşağıdaki metni ESHOT sayfasından aldım,

01.06.2022 Tarihinden İtibaren Geçerlidir. İlk Biniş Tam Ücreti 7,64 olup 120 dakika içinde 1.aktarma 1,41 TL, 2.aktarma 1,06 TL, 3.ve sonraki aktarmalar ise tüm fiyata dahildir.

'KELLE KOLTUKTA SEYAHAT, KLİMASIZ REZİLLİK'

Dikkat ediyor musunuz: 120 dakika, yani 2 saat geçerli bastığınız bilet ve Alanya’nın eski püskü, kelle koltukta, nebi nuhtan kalma klimasız otobüslerinde biz tek bir binişe 1 lira daha fazla ödüyoruz. Yetti mi? Hayır.. Diyelim Cuma Pazarında son durağı olan bir otobüse bindiniz, ama Otogar’a gitmek istiyorsunuz. Eh o zaman bayılın bir 8.50 TL daha, tabi eğer Kentkart sahibi iseniz ve kent Kartınızda o bakiye varsa. Yoksa 22.50 Tl bayılıp 2 kullanımlık kullan at bilet alacaksınız.

Oysa İzmir’de 2.vasıta kullanımı , kaldı ki Metro, vapur, Tramvay vs de entegre edilmiştir, sadece 9.05 TL’ye maloluyor. Sırf Metro mesela 135 km uzunluğunda. Tek biletle.

'65 YAŞ ÜSTÜ ORTADA BIRAKILIYOR'

Bir başka şikayet ise 65 yaş kartına sahip arkadaşlarımdan geldi ki zaten ben de çok kereler şahit oldum: Eğer durakta yaşlı biri bekliyorsa, bir Türk Vatandaşı, otobüs o durağı es geçiyor. Hatta o durakta iki Türk Vatandaşı yaşlı olsun diğer bekleyenler 65 yaş altı, o zaman bile durmuyorlar.

'YAŞLI YOLCU BİR YABANCI OLUNCA!'

Ammaaaa durakta bekleyen yaşlı kişi bir yabancı ise ne mümkün durmamak, şoför kalkar, otobüsteki yolculara bağıra çağıra arkaya gitmelerini söyler. Eee ne de olsa o yabancı 2 kullanımlı kullan-at kart alacak.

Bir zamanlar evcil hayvanlar kutularında iseler otobüse alınacaklar diye karar da çıkmıştı, İzmir’den bilirim, tasması varsa köpekleri alıyorlardı otobüse ve köpeklerinde huysuzlaştıklarını hiç görmedim.

'SÜRMEM, İN OTOBÜSTEN'

Ama mesela tanıdıklarımdan Nurcan hanım Mahmutlar‘dan  otobüse kutudaki minnacık köpeği ile binmek isteyince şoför resmen kabul etmemiş. Yolcu inat etmiş, ki haklı,  binmiş, şoför 'sürmem, in' diye tutturmuş. Yolcu inadında diretmiş, şoför bakmış olmayacak yola devam etmiş ama epey bir süre söylenmiş durmuş, yolcu ya susarsınız ya da polis çağırıp şikayet ederim sizi deyince susmuş nihayet. Yani bu karar alınmış mı alınmış, yolcu ile sürtüşmenin anlamı ne?  

İşte bu nedenden olsa gerek bu Halk Otobüslerinin Belediye İşletmesi olabileceğini düşünmüyorum, şoförlerin bu tutumlarından dolayı.

'BU İHMALLERE SEBEP TİCARİ KAYGI MI'

Şimdi tabi şikayet konusu sadece şoförler değil, eğer otobüsler kendilerine aitsa ticari kaygılarından dolayı tıka basa yolcu, az mazot harcasın diye klimayı çalıştırmamak, 65 yaşındakileri bedavaya bindirmesin diye duraklarda durmama gibi o tarz hareket etmektedirler deyip, hani belki hoş görebiliriz, ama bir dereceye kadar.

Ama niye geç geliyorsunuz ve geldiğiniz zaman da zaten hıncahınc dolmuş olarak nanik yapar gibi geçip gidiyorsunuz, niye sefer sayılarınızı arttır mıyorsunuz? Yoksa hani bizim anlamadığımız başka şeyler mi söz konusu?

Yok eğer Büyükşehir ise sorumlu, otobüsler ücra köşelere de erişimi sağlamak zorunda, ama sabahın köründe ve akşam üstü 2 sefer ile bu iş halloluyor mu? Oralarda yaşayan insanların mesela akşam üstü şehre inmesi yasak mı?

Gelelim otobüsün donanımlarına: Yıl olmuş 2022. Başka ülkeleri de gezip görmüşlüğümüz var, yani kıyaslayabiliyoruz..

'DEĞİL ADIMATMAK NEFES ALMAK İMKANSIZ HALE GELMİŞ'

Hıncahınc dolmuş, insanlara bırakın adım atacakları alanı, nefes alabilecekleri mesafeyi bile çok görülen Alanya Halk Otobüslerinde birde klimalar çalıştırılmıyor, güneşin gölgedekileri bile kavurduğu gündüz saatlerinde insanlar adeta ecel terleri döküyorlar demiştim ya, o kalabalıkta insanlar birde hangi duraktalar kestiremiyorlar, hele Yalı Taksi ile Mahmutlar arasında Atatürk Caddesi üzerinde ilerleniliyorsa insan durakları karıştırabiliyor.

NEREDE İNİLECEĞİ BELİRSİZ

Eskiden Beach numaraları vardı, onlarda söküldü, otobüsün sağ tarafındakiler inecekleri durakları şaşırabiliyorlar. Otobüslerde normalde Elektronik Paneller olması gerek, durak durak gösteren, ama Halk Otobüslerinde yok. Sonra şimdilerde turistler de var otobüslerde, nerede ineceklerini bilemeyebilirler.

'BEBEK ARABALARI AYRI BİR DERT, NEREDE KALDI O SAYIGILI İNSAN!'

Bir de bebek arabalı annelerimiz var, onlara bebek arabanızı kapatın talimatı veriliyor, ya kadıncağız bir eline bebeğini, bir eline bebek çantasını alınca bebek arabasını nasıl katlayacak, bebeği kucağında ona yer mi verecekler sanıyorsunuz, yok artık o saygılı, başkalarını düşünen insanlar.

GENÇLERE ALKIŞ! 'UYUYOR' NUMARASININ YERİNİ TEKNOLOJİ ALMIŞ!

Bu arada gençlere de koca bir maşallah! Eskiden uyuyor numarası yaparlardı yerlerini yaşlılara, bebeklilere vermemek için, şimdi gözlerini cep telefonlarının ekranına öyle bir kililitliyorlar ki, inecekleri durağı bile kaçıranlara şahit oldum.

Valla ben etrafta yaşlı veya bebekli yolcu gördüğüm zaman tepkilerinden hiç çekinmeden gençleri yerlerini onlara bırakmaya davet ediyorum. O gençlerde zamanı gelecek ve yaşlanacaklar, bari gençliklerinde ne kadar egoist olmuş olduklarına hayıflanmasınlar değil mi?

Şimdi belki diyeceksiniz: Bayan çok bilmiş, niye şikayetlerini ilgili yerlere iletmiyorsun; isterseniz vereyim ilgili telefon numaralarını: Alanya Minibüs Otobüs Kooperatifi; 0242 512 50 73., 0242 519 11 31, Antalya Büyükşehir 0530 676 67 67, 0530 678 07 07.. Hatta bu numarada aradığım zaman ismen biliyorlar beni, ama araya araya artık onları aradığımda kendimi yaşlı dırdır eden kadınlar gibi hissediyorum, değişen hiç bir şey yok, ondandır aramıyorum epeydir.

UMUDUM ALANYA'NIN İL OLMASINDA

Şimdi umudumu inanın Alanya’nın il olmasına bağladım, zira ne kadar şikayet edersek edelim, Alanya için çözüm getirileceğini hiiiiiç sanmıyorum. Bari Alanya il olursa, kapısını aşındıracağımız bir merci olacak, değişime dair umutlarım ondan.

Yalnız Alanya’nın il olma mevzu derinden öte epey eski. Her seçim öncesi ısıtılır ısıtılır önümüze konur, başkaca da bir gelişim olmaz. Yani yine klimasız, nefes alınamaycak kadar dolu eski püskü otobüslere talim.