Rusya ve Ukrayna savaşının kaybedeni Antalya bölgesi oldu

 Alanya Haber giriş: 22 Ocak 2023, Pazar 17:44., Güncelleme: Bir yıl önce
Rusya ve Ukrayna savaşının kaybedeni Antalya bölgesi oldu
Abone ol

Alanya'da ev ve işyeri kiraları fahiş derecede arttı ve her geçen gün artış katlanarak devam ediyor. Emlak kiralarının yanı sıra kentte restoran, kafe giysi vb. gibi kişisel ihtiyaçlardan bir Türk'ün yararlanması neredeyse mucizelere kaldı. Yollar yabancı plakalı araçlarla, kaldırımlar da başta Rus ve Ukraynalı olmak üzere yabancı uyruklularla doldu taştı. Madalyonun diğer yüzünde ise özellikle kurumlarda görevli sağlık çalışanları, polis gibi tüm memurlar kiralar ve hayat pahalılığı nedeniyle şehri terk etmeye başladı.. Rusya Ukrayna savaşının kaybedeni Antalya bölgesi oldu. İşte detaylar

Rusya-Ukrayna savaşının ardından Antalya bölgesi yaşanan göç nedeniyle son 1 yılda konut fiyatları fahiş derecede arttı. Konut fiyatları aylık kira bedeli 50 bin TL bandına kadar çıktı.. 

Asgari ücretle çalışan Türk vatandaşları ve devlet memurları ise mülk sahiplerinin fahiş kira taleplerinin altında ezilerek kendi şehirlerinde yabancı, mülteci durumuna düştü. Tahliye davaları günlük 100'e kadar dayandı.

MÜLK SAHİBİ MEMUR DA, KİRACI MEMUR DA KAÇIYOR!

Memurlar yüksek kiralar nedeniyle kente gelmek istemiyor, kiradakiler ise başka illere tayin istiyor. Bunun yanında Alanya'da eski tarihlerde Alanya'da mülk satın alan devlet memurlar, hayat pahalılığı nedeniyle mülklerini satarak kenti terk ediyor. 

YOLLAR RUS PLAKALI ARAÇLARLA DOLDU, KALDIRIMLARDA YABANCI UYRUKLULARDAN GEÇİLMİYOR

Ev kiraları ile konut fiyatları astronomik artarken, demografik yapının değişmesine yönelik endişeler baş gösterdi. Kent trafiğinde çok sayıda Rus ve Ukrayna plakalı araç görülmeye başlandı. Sorunlu trafik, yabancı plakalı araçlarla daha da ciddi boyutlara ulaştı. Özellikle Alanya kaldırabileceğinden çok fazla göç alınca şehrin trafiği belirli saatlerde kilitleniyor, Ambulans ve itfaiye gibi geçiş üstünlüğü olan araçlar dahi trafikte ilerleyemez duruma geldi. Araçlar gidilecek 3-5 dakikalık bir mesafe bile 1 saate ancak tamamlanabiliyor.. 

Rusya ve Ukrayna savaşının kaybedeni Antalya bölgesi oldu
Mahmutlar Mahallesi'nde deniz kenarında toplanan yüzlerce Rus Ukrayna uyruklu vatandaş haç çıkarma eylemi yaptı

ALANYA'NIN MAHMUTLAR MAHALLESİ'DEN HAÇ ÇIKARMA AYİNİ

Alanya'nın Mahmutlar Mahallesi'nde yaklaşık 500 kişilik Rus ve Ukrayna vatandaşı denizde haç çıkarmak için yarıştı.. Hristiyan Ortodoks inancına göre Hz. İsa’nın vaftiz edilişinin yıldönümü nedeniyle Ruslar, Alanya’da sudan haç çıkarmak için yarıştı. Alanya’da görevli papaz Konstantin Şevcenko tarafından plajda düzenlenen ayine 100’ün üzerinde yerleşik Rus ve Ukraynalı katıldı. Ayinde Papaz Konstantin, edilen duanın ardından elinde bulunan haçı denize attı. Haçı çıkarmak için Rus ve Ukraynalılar kıyasıya mücadele etti. O anları izleyen Türk vatandaşları şaşkınlıklarını gizleyemedi. Vatandaşlar ise ayine sosyal medya hesaplarından tepki gösterdi; Nereye gidiyoruz böyle!. Peki kim bu gidişata dur diyecek...  HAÇ ÇIKARMA AYİNİ VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN: ALANYA GAZETESİ İNSTAGRAM

OTURMA İZİNLİ 51 BİN RUS, 20 BİN UKRAYNALI
Son açıklanan resmi rakamlara göre; Antalya genelinde 177 bin yabancının geçici veya normal ikamet izni bulunuyor. Bunların 51 binini Ruslar, 20 bine yakınını da Ukraynalılar oluşturuyor.

3 veya 6 aylık vizelerle gelip, kentte yaşamını sürdüren toplam yabancı sayısının ise 200 bini aştığı, Rus ve Ukraynalıların toplamının da 100 bini bulduğu tahmin ediliyor. Kent genelinde yabancıların ikamet ettiği konut sayısı da 120 bin civarında olduğu belirtildi.

BAZI MAHALLELERDERDE İKAMET KAPALI AMA!

Fiyat artışlarının engellenmesi için geçen yıl temmuz ayında İçişleri Bakanlığı’nca, bu iki ülke vatandaşının en çok talep gösterdiği mahalleler, ikamet iznine kapatıldı. Konyaaltı ilçesinde Hurma, Sarısu ve Liman, Alanya’da Kargıcak, Mahmutlar, Kestel ve Avsallar, Muratpaşa’da Topçular, Döşemealtı’nda ise AOSB2 ve AOSB3 Kısım mahalleleri, yabancıların yeni ikamet izin başvurularına kapandı.

YABANCI UYRUKLULARIN PİŞKİN PAYLAŞIMLAR GELMEYE BAŞLADI

Ayrıca sosyal medyada Rusça tabelalı iş yerleri gündeme gelmişti. Büyükşehir Belediye Başlanı Muhittin Böcek, belediyeye ait Rusça afişlerin toplatıldığını açıklamıştı. Sosyal medyada Ukraynalı kadınların, ‘Türkler bize yabancı derler, Antalya’da zaten Türkler yabancı oldu’ gibi paylaşımların sayısı da arttı. Sayısı artan bu tür paylaşımlar durumun vahametini gözler önüne sererken Türk vatandaşları yaptıkları yorumlarda 'Azınlık hale getirildik. kendi topraklarımızda mülteci durumuna düşürüldü...'  eleştirleri yaptı.. UKRAYNALI KADINLARDAN PİŞKİN PAYLAŞIM VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN: ALANYA GAZETESİ İNSTAGRAM

ANTALYA İSTANBUL'DAN SONRA YABANCIYA SATIŞTA İKİNCİ
Kentte 2021’de 12 bin 384 konut satışı yapılırken, bu rakam savaşın çıktığı 2022’de yüzde 76,5’lik artışla 21 bin 860’a ulaştı. Antalya, yabancılara konut satışında az bir farkla İstanbul’un ardından ikinci oldu.

Antalya, bu 3 ayda Türkiye’de yabancılara en fazla konut satışı yapılan il oldu. Bu dönemde Antalya’da en çok konut alanlarda Ruslar birinci, Ukraynalılar ikinci sırada yer aldı.

HER 4 KONUTTAN BİRİNİ RUSLAR ALDI
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Başkanı ve inşaat sektöründen Ahmet Öztürk ise Türkiye’de Rus ve Ukraynalılara yapılan konut satışlarındaki artış oranları ile bu iki ülke vatandaşlarının paylarına dikkat çekti.

Öztürk, her 4 konuttan 1’inin satıldığı Rusların ilk tercihi olan Antalya’da 2022 yılında yabancılara toplam 21 bin 860 konut satıldığını söyledi.

KİRA TAHLİYE DAVALARI MAHKEMELERİ TIKADI
Antalya Baro Başkanı Hüseyin Geçilmez de savaş sonrası çok sayıda kiralık talebi oluştuğunu, 100 binin üzerinde insanın kente göç ettiğinin söylendiğini belirtti.

Geçilmez, “Bu da fiyatları inanılmaz derecede artırdı. Birçok mülk sahibi, cazip fiyatları görünce kiracılarını çıkarmaya çalışıyor ya da biten sözleşmeleri yenilemiyor. Bu durum, kira tahliye davalarını artırdı. Şu an adliyede inanılmaz bir tıkanma var. 10 ay sonraya duruşma tarihi veriliyor. Mevcut duruşmalar gece saatlerine kadar sürüyor. Dava sayısı inanılmaz artmış durumda. Sulh hukuk mahkemeleri tıkandı. Günde 60’a yakın dava görülüyor” diye konuştu.

‘MEMURLAR GELMEK İSTEMİYOR’
Geçilmez, “Meslektaşlarımız ofis kiraları açısından çok zorlanıyor. Diğer meslek gruplarında da sıkışma var. Hatta memuriyet için buraya gelme durumu olanların gelmemek için her şeyi yaptığını duyuyoruz. Denizi, doğasıyla harika bir şehir. Fakat birçok insan şu an tayin durumuyla buraya gelmek istemiyor, gelen de gitmeye çalışıyor. Memurlardan bir kısmı köylerde bile oturuyormuş. Ev veya iş yeri fiyatları da artık 8-10 milyonlarda ve alınamayacak duruma geldi” dedi.  (ALANYA GAZETESİ / AJANSLAR)


 

İLGİLİ HABER
İLGİLİ HABER
İLGİLİ HABER