Karadayı: Kadınların seçme ve seçilme hakkı, en önemli devrimlerdendir

 Alanya Haber giriş: 05 Aralık 2019, Perşembe 00:56, Güncelleme: 5 yıl önce
Muhittin Böcek Antaya Büyükşehir Belediye Başkanı
Karadayı: Kadınların seçme ve seçilme hakkı, en önemli devrimlerdendir
Abone ol

Türk Kadınlar Birliği Derneği Alanya Şubesi, 5 Aralık "Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı verilmesinin 85. yıldönümüne dair bir açıklama yayınladı

Muhittin Böcek Antaya Büyükşehir Belediye Başkanı

Türk Kadınlar Birliği Alanya Şube Başkanı Hülya Karadayı imzalı basın açıklamsında şu ifadeler yer verildi

Türk milleti Kadınıyla devlet yöneten bir millet idi,
"Taş kırılır, tunç erir ama Türklük ebedidir."
denilen Göktürkler zamanında hanlar kadının önünde saygıyla eğilir, kadınlar erleri ile eşitlik içinde medeni bir şekilde yaşarlar, saygı ve kabul görürlerdi. ay Devlet yönetiminde Kağan’ın kararı, Hatun bu karara katılmadıkça geçerli sayılmıyordu. Türk devletlerinde Türk kadınları bu tür faaliyetleri büyük bir vakar ve haysiyetle yürütmüşlerdir. Hatta bu türlü faaliyetlerde öylesine büyük yetkilerle hareket etmişlerdir ki Büyük Hun İmparatorluğu adına Çin ile ilk barış antlaşmasını Mete'nin hatunu imzalamıştır. Emirnameler yalnız Kağan namına değil kağan ve hatun namına ortaklaşa imza edilmekte idi o zamanlar.

Sonra Osmanlıların hükümdar olduğu zamanlar geldi, üstüne birde Müslümanlığın yayılması işin içine girince kadın eve kapatıldı, yok sayıldı; öyle ki Genel Sayımda ahırlardaki hayvanlar bile kayda alınırken kadınlar yok hükmündeydi..

Kurtuluş savaşında erleri ile omuz omuza mücadele vererek bu güzel yurdu düşman çizmelerinden kurtarıp özgürlüğümüzü kazanmamızda büyük rol oynayan Türk Kadını haliyle bu eşitliği sosyal, siyaset ve her alanda kendisine de tanınması için büyük uğraşlar sergilemiştir.

Karadayı: Kadınların seçme ve seçilme hakkı, en önemli devrimlerdendir
Karadayı: Kadınların seçme ve seçilme hakkı, en önemli devrimlerdendir

İşte bu uğurdaki en büyük savaşçılardan biri kuşkusuz ki Nezihe Muhittindir. Kendisinin 1923 yılındaki Kadınlar Halk Fırkası partisini kurma girişimi o zamanki kadına hiç bir hak tanımayan Seçim Kanunu sebebiyle Türk Kadınlar Birliği adlı derneğe dönüşmesi ile sonuçlanmıştı.
Kuruluş amacı, kadının siyasal haklarını elde etmesi ve sosyal yaşama eşit olarak katılmasının sağlanması idi. İlk Genel Başkan Nezihe Muhiddin’ in aşağıdaki sözleri bu amacı ve mücadeleyi en iyi şekilde özetlemektedir:

“Biz Türk Kadınları toplumsal ve siyasal yaşamda hak ettiğimiz yeri almalıyız. Önce Türk Kadınlarını bilinçlendirmeli ve eğitmeliyiz. Onlara daha fazla şey istemelerini ve bunlara nasıl ulaşacaklarını anlatmalıyız. Amacımız Türkiye’de kadın ve erkeğin toplumsal, ekonomik ve siyasal eşitliğidir.”

Zaten Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk aynı tarihlerde şu sözleri sarf etmiştir: “Bizim toplumumuzun başarı gösterememesinin sebebi kadınlarımıza karşı gösterdiğimiz ilgisizlik ve kusurdan doğmaktadır.

“Türk kadınını yüzeysel görmek Türk kadınını görememektir”
İşte bu direnişler, bu mücadeleler 1934 yılında meyvesini vermiş; Ulu önderimizin , Türk kadınlarının hiçbir alanda erkeklerden ve Avrupalı kadınlardan geri kalmayacakları yolundaki inancı yasalaşarak Kadın-Erkek eşitlenmesi arasındaki ilk adımlar atılmıştır.

ATAM; bizlere ne mutlu ki senin gibi aydın, barışsever, medeni bir yol göstericimiz oldu ve biz kadınları Osmanlı'nın kısır döngüsünden kurtardı; Kadınların yasal statüsünü tamamen değiştirterek gerek aile içinde gerekse birey olarak eşit haklar sağlayan düzenlemeleri bir bir hayata geçirtti.

Türk kadınına, medeni olarak nitelendirilen Avrupa devletlerinden bile önce seçme ve seçilme hakkı verilmesini Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e borçluyuz. Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi, toplumsal hayatta gerçekleşen en önemli devrimlerden birisidir

Atam, sen ve fikirlerin bizler var oldukça devam edecektir; İmam-Hatipler üzerinden kız-erkek ayrışımı yapılması hedeflenen günümüzde umarım bu yanlışın farkına varılır.. Kadının kendisini geliştirmesine fırsat verilen, her alanda söz sahibi oldukları ülkelerdeki refah, huzur, medeniyet, çağdaşlık göz ardı edilmemelidir.

Türk Kadınlar Birliği Derneğinin Alanya Şubesi olarak 5 Aralık "Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı verilmesinin 85. yıldönümünü bu sene 391 kadınımızın 1 Ocaktan bu yana erkek şiddetine kurban verdiğimiz, emekçi kadınların hak ettiklerini elde edememe, fakirliğin gitgide artması, eğitimdeki başarıların düşmesi, kadınlar arasındaki yüksek işsizlik, eşitsiz koşullar gibi yürek acıtan gerçekler ışığında buruk kutlayacağız.

Her alanda tam eşitliği kutladığımız güne kadar, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü'müz kutlu olsun.

Bugünü sağlayan kadın mücadelesinin kazanımlarıyla durmayacak, eşitliği sağlayacağız!