Diyanet'ten Süleymancılar raporu: FETÖ benzeri tehlike. Ciddiye alınmalı

 Alanya Haber giriş: 12 Ağustos 2019, Pazartesi 14:14, Güncelleme: 5 yıl önce
Muhittin Böcek Antaya Büyükşehir Belediye Başkanı
Diyanet'ten Süleymancılar raporu: FETÖ benzeri tehlike. Ciddiye alınmalı
Abone ol

Flaş gelişme... Diyanet İşleri Başkanlığı Türkiye'deki tarikat ve cemaatlere ilişkin değerlendirmelerini rapor ediyor. Diyanet’in raporunda dikkat çektiği tarikatlardan biri de Başta Antalya ve Alanya'da faaliyetlerini sürdüren Süleymancılar yer alıyor. 70 yılı aşkın süredir varlığını sürdüren cemaat, bu seneye kadar yerel ve genel seçimlerde genel olarak, sağ partilere ve adaylara destek vermişti.. Raporda 'yabancı istihbarat örgütleriyle bağlantıları var' iddiaları ve FETÖ benzeri bir tehlikeye dikkat çekilerek Süleymancıların ‘ciddiye alınması’ gerektiği belirtiliyor..

Muhittin Böcek Antaya Büyükşehir Belediye Başkanı

Diyanet'ten Süleymancılar raporu: Yabancı istihbarat örgütleriyle bağlatı iddiaları ve FETÖ benzeri tehlike ile karşılaşmamak için. 'Ciddiye alınmalılar'.. 

Süleymancılarla ilgili şu değerlendirme yapılıyor: Süleymancılarla ilgili olarak, onların, birtakım yabancı istihbarat örgütleriyle bağlantısı olduğu iddialarının ciddiye alınması ve yeni bir FETÖ ile karşılaşmamak için gerekli incelemelerin yapılması, üzerinde durulması gereken önemli bir konudur.

SÜLEYMAN HİLMİ TUNAHAN CEMAATİ

Süleyman Hilmi Tunahan’ın (1888-1959) öncülüğünde ortaya çıktığı için ona izafeten “Süleymancılık” olarak bilinir.

CEMAATİN ÖNE ÇIKAN GÖRÜŞLERİ:

Nakşî geleneğin içinde filizlenmekle birlikte kendilerini bir tarikat olarak nitelemeyen oluşumun son derece içe kapalı yapısı nedeniyle görüşlerini sağlıklı bir şekilde tespit edebilme imkânı pek bulunmamaktadır. Yayın organları olan “Yedi Kıta” dergisi “Tarih, İnsan ve Hayat” dergisi aktüel içerikli olup, cemaatin kendine özgü görüşlerini yansıtan bilgilere buralarda rastlanmamaktadır.

İLGİLİ HABER

CEMAATİN FAALİYETLERİ...

Aydınlık Gazetesi'nin haberine göre; Cemaatin faaliyetleri günümüzde orta ve yükseköğretim öğrencileri için yurtlar, Süleymaniye Özel Eğitim Kurumları ve Kur’an kurslarıyla devam etmektedir. Yurt, kurs ve okulların finansmanı, sahip oldukları çok sayıdaki holding ve halktan toplanan yardımlarla karşılanmaktadır.

Süleymancıların, Kur’an kurslarına Diyanet’in ismini kullanarak yardım topladıkları, cenazelerde para karşılığı Kur’an okuma ve ıskat hususlarında da oldukça aktif davrandıkları bilinmektedir. Süleymancılarla ilgili olarak, onların, birtakım yabancı istihbarat örgütleriyle bağlantısı olduğu iddialarının ciddiye alınması ve yeni bir FETÖ ile karşılaşmamak için gerekli incelemelerin yapılması, üzerinde durulması gereken önemli bir konudur.

Zira uzun yıllar cemaat bünyesinde çalışmış, içyüzlerine vâkıf olduktan sonra onlardan ayrılmış olan ve cemaat içinde “Kozan imamı” olarak bilinen Mustafa Akyıldız, oluşumun din anlayışı ve yapılanmasıyla ilgili oldukça ciddi iddialarda bulunmaktadır. Buna göre, cemaatin Türkiye genelinde bölgeler bazında “kolordu kumandanlığı” ismi altında yapılandıkları öne sürülmektedir. Cemaat hakkında dile getirilen bir başka iddia da 16 yıldır derin güçler tarafından kontrol altında tutulduğudur. 1980 darbesinden sonra arkadaşıyla hapse alınan Kemal Kacar’ın, o dönemki MİT tarafından hapiste anlaşmaya zorlandığı, anlaşmayı kabul etmek zorunda kaldığı söylenmektedir.